INICIATIVA DE PLATAFORMES SOCIALS

Neix una plataforma ciutadana estatal contra la corrupció

Diverses iniciatives ciutadanes i organitzacions uniran esforços en campanyes jurídiques i activitats cíviques

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Diverses organitzacions socials de base ciutadana han presentat a Barcelona el grup ciutadà contra la corrupció amb l'objectiu d'unir esforços de diverses plataformes en campanyes concretes en l'àmbit judicial i polític com ha sigut el cas de l'acusació contra Rodrigo Rato o la reivindicació que la Generalitat s'impliqui com a acusació en el 'cas Urdangarin', tal com va aprovar el Parlament, així com l'actuació en defensa dels ciutadans que denunciïn casos de corrupció.

Entre els participants en aquest grup impulsor hi ha col·lectius com l'associació d'usuaris financers, Asufin15MpaRatoDavid Fernàndez, exdiputat de la CUP i president de la comissió d'investigació del 'cas Pujol'Ana Garrido, extreballadora de l'ajuntament de Boadilla, denunciant del 'cas Gürtel', o l'interventor Fernando Urruticoechea, així com el creador de la plataforma Acció CívicaAntonio Penadés.

Un dels testimonis ha sigut el d'Encarni Cortés, que va denunciar irregularitats a l'Ajuntament de Benalmádena i finalment ocupa ara una regidoria en el govern local en el si d'una plataforma ciutadana.

"COM MÉS ET CONTROLEN, MÉS BÉ ET COMPORTES"

Els integrants d'aquesta xarxa han subratllat la importància i l'efectivitat de les denúncies ciutadanes i del treball en xarxa per aconseguir fruits com les denúncies de 15MpaRato en relació amb les 'targetes black', entre altres casos. "Estem en un canvi d'època", ha afirmat Sergio Salgado, integrant d'aquesta plataforma.

"Com més et controlen, més bé et comportes", ha reivindicat Fernando Urruticoechea, que ha reclamat una acció decidida dels interventors municipals i ha recordat l'article 22.2 de la Constitució, que proclama que "les associacions que persegueixin fins o utilitzin mitjans tipificats com a delicte són il·legals".

Notícies relacionades

David Fernàndez per la seva part ha subratllat la importància de la transparència però encara més de la participació i implicació ciutadana. "És el que més els preocupa", ha assegurat. "Depèn de nosaltres, està a les nostres mans", ha subratllat l'exdiputat de la CUP.

La creació d'aquesta plataforma estatal ha anat acompanyada d'altres sessions i tallers en el Free Culture Forum celebrat al centre La Farinera de Barcelona, durant els quals s'han abordat qüestions com la 'llei mordassa' o "autodefensa digital" , dret a la privacitat, llibertats civils i protecció de dades, entre d'altres.