Rajoy surt a rebre Iglesias a l'escala de la Moncloa

El líder de Podem trasllada al president el seu projecte de país i reforma de la Constitució

Mariano Rajoy, president del Govern, durant la reunió que ha mantingut amb Albert Rivera i Pablo esglésies, al Palau de la Moncloa. / JOSÉ LUIS ROCA / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Pablo Iglesias Mariano Rajoy s'han donat la mà per primera vegada aquesta tarda, en una entrevista al palau de la Moncloa. El secretari general de Podem i el president del Govern no es coneixien personalment i en aquesta primera entrevista plantegen la seva visió de com s'ha d'afrontar el repte sobiranista a Catalunya. El líder de Podem té previst traslladar al cap de l'Executiu el seu projecte de país, basat en cinc claus per a la reforma constitucional i que ha de servir, segons ell, per definir la ruta durant la pròxima dècada.

Notícies relacionades

Pablo Iglesias ha subratllat en les seves últimes intervencions la seva voluntat de dialogar amb la resta de forces polítiques per acordar aquestes cinc claus de reforma de la Carta Magna, en què Podem inclou el dret a decidir. Aquest és el punt més controvertit que pot distanciar Iglesias de Rajoy en la seva primera conversa. Pel secretari general, és imprescindible que l'Estat respecti les diferents identitats que l'integren i sigui un "país de països". Iglesias es compromet, si arriba al Govern, a promoure un referèndum vinculant per a Catalunya, perquè considera que els catalans tenen dret a decidir el seu futur, però opina que el millor és continuar a Espanya. El líder de Podem considera que, amb un Govern morat, la majoria dels catalans votaria "no" a la independència.

El secretari general ha anat sol·licitant des de fa mesos a la resta de forces polítiques que evitin "el xoc de trens" entre Catalunya i Espanya, una posició que li va reportar un revés el 27-S, però que els dirigents de Podem consideren una responsabilitat d'Estat. Durant la campanya catalana, Podem va evitar alinear-se en cap bàndol i va criticar el frontisme entre independentistes i unionistes.