Viloca portava un registre de les comissions dels empresaris

El tresorer va anotar les reunions i les quantitats donades a la fundació CatDem

El jutge obre avui una caixa forta i diversos maletins entregats a la Guàrdia Civil

Andreu Viloca arriba a la seu de CDC dijous passat per participar en el registre judicial.

Andreu Viloca arriba a la seu de CDC dijous passat per participar en el registre judicial. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID / JESÚS G. ALBALAT / BARCELONA

Andreu Viloca, tresorer de CDC, ho tenia tot anotat a l'agenda del seu ordinador al seu despatx de la fundació CatDem. I guardava apunts de les seves reunions amb empresaris que feien donacions a l'entitat. Una documentació que, si queia en mans dels investigadors del cas del 3%, podia complicar-li les coses. Per això, va passar els papers per la trituradora el mes d'agost passat, encara que no comptava que l'equip de criminalística de la Guàrdia Civil pogués reconstruir-los i, a partir de la informació així obtinguda, proposar la detenció dels sis empresaris arrestats la setmana passada. Els investigadors sospiten que algunes de les anotacions al·ludien a comissions per adjudicacions d'obra pública que després van arribar a CDC. El tresorer, que es va negar a explicar al jutge Josep Boch i als fiscals anticorrupció José Grinda i Fernando Bermejo el contingut dels papers, va acabar a la presó.

En aquests documents apareixen consignades les reunions que Viloca va mantenir amb els empresaris i les donacions que aquests van fer, segons va revelar ahir la Cadena Ser. Entre el 2009 i el 2012, les trobades solien celebrar-se els dies previs a l'adjudicació d'obres públiques. El setembre del 2011, el tresorer es va reunir amb l'administrador de Rogasa, Antonio García Bragado, 10 dies abans que sortís a concurs la construcció del CAP a Prats de Lluçanès. Rogasa, que va aconseguir l'obra, va donar 50.000 euros a la fundació de CDC.

Viloca també es va entrevistar amb Jordi Soler, del Grup Soler, que va donar 145.000 euros, i amb Jordi Duran, d'Urbaser, que va entregar un xec amb 50.000 euros el setembre del 2011. Una reunió amb Jordi Sumarroca, de Teyco, va coincidir en el temps amb una donació de 40.000 euros a la fundació. En altres anotacions també apareix Sergio Lerma, d'Opraler. A aquest empresari se li van incautar a casa seva a Madrid unes anotacions en què es referia a Oriol Pujol com «l'aconseguidor» i 200.000 euros en efectiu.

En l'operació també es van registrar les oficines d'Infraestructures de Catalunya. En aquesta operació hi van participar inspectors d'Hisenda per filtrar la documentació requisada. Els investigadors es van endur els expedients de les adjudicacions a les empreses sota sospita, així com documentació sobre el seu funcionament.

«UNA PANTALLA» /Fonts de la investigació han confirmat que en el registre de CDC també hi va participar un inspector d'Hisenda perquè «s'havia d'actuar amb la màxima cura, ja que no es tracta d'una empresa, sinó d'un partit polític».

Aquestes mateixes fonts també apunten que es tracta de provar que la CatDem era «una pantalla», i sub­ratllen que el jutjat no ha actuat contra les activitats culturals i de think tank de la fundació que dirigeix Joaquim Colominas, sinó contra la part financera que comparteix amb CDC.

Notícies relacionades

Avui està previst que el jutge Josep Bosch procedeixi a obrir una caixa forta i dos maletins del director d'Infraestructures de Catalunya, Josep Antoni Rosell, que un dels seus col·laboradors va fer arribar a la Guàrdia Civil. Rosell estarà present en aquesta diligència. El seu advocat, Andreu Van den Eynde, va anunciar ahir que presentarà un escrit contra la validesa d'aquesta prova perquè «s'ha trencat la cadena de custòdia».

Els investigadors han aconseguit reunir important documentació perquè alguns dels implicats l'han guardat per protegir-se quan es destapessin aquestes pràctiques, segons fonts jurídiques.