L'ONZENA LEGISLATURA

Forcadell: "Visca el poble sobirà, visca la república catalana"

La flamant presidenta del Parlament fa una crida als diputats per "tancar l'etapa autonòmica"

La nova presidenta del Parlament és Carmen Forcadell.  / FERRAN NADEU / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / JOSE RICO / BARCELONA

Carme Forcadell s'ha estrenat aquest dilluns com a presidenta del Parlament amb tota una declaració d'intencions. En el seu primer discurs com a màxima dirigent de la Cambra catalana, l'exlíder de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha fet una crida als diputats per "tancar l'etapa autonòmica" i iniciar el "procés fundacional" d'un "país lliure". 

"Visca la democràciavisca el poble sobiràvisca la república catalana", ha dit Forcadell en el seu primer missatge institucional. Les seves paraules han sigut fortament aplaudides per els 62 diputats de Junts pel Sí i els 10 de la CUP, situats tots dos grups ocupant tota l'ala esquerra de la Cambra. La resta de partits, no obstant, han evitat aixecar-se fins i tot després del discurs i només alguns diputats de Catalunya Sí que és Pot han aplaudit amb timidesa. La divisió entre independentistes i no independentistes ha quedat patent des del primer dia. 

GEST PEL DIÀLEG

"Posem-nos a caminar. Obrim el procés constituent", ha insistit Forcadell. En la seva intervenció, la presidenta de la Cambra -elegida per 77 a favor de 135- s'ha compromès que totes les veus estiguin representades "de manera equànime i justa". També ha assegurat que s'esforçarà per aconseguir la màxima igualtat entre homes i dones i perquè el Parlament vetlli pels més necessitats. En un gest a la pluralitat, fins i tot, ha anunciat que proposarà que els partits que no tenen representació a la Mesa (el PPC i la CUP) puguin assistir a les reunions i tenir veu encara que el reglament no els permeti tenir vot.

Notícies relacionades

Aquesta mà estesa als no sobiranistes, no obstant, ha quedat en terra de ningú a l'última fase del discurs. En els últims minuts, Forcadell ha deixat clar que dóna per superada l'etapa d'aquest Parlament "regional amb competències retallades" i ha insistit a buscar la "utopia" des dels escons. "¿Per a què serveix la utopia? Per caminar. Que el Parlament es converteixi en el lloc on la utopia es manifesta, que els somnis del carrer entrin al Parlament", ha proclamat. "Volem un país lliure ple de ciutadans lliures".