L'ONZENA LEGISLATURA

Diputats amb mapa

Molts parlamentaris han necessitat un plànol per ubicar-se a l'hemicicle

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Més d'un diputat nou en aquesta legislatura tan especial --hi ha 82 debutants aln Parlament de 135 membres-- ha entrat aquest dilluns a l'hemicicle de la Cambra amb el mapa de la sala que els serveis del Parlament els havien facilitat per saber exactament on s'asseuran. Il·lusió i moltíssimes cares noves. La gran majoria dels 25 diputats de Ciutadans, amb el pin del seu partit, amb un cor amb la bandera espanyola i la catalana. Circumspectes. Els de Junts pel Sí, venent en les rotllanes un concepte bàsic, a falta de concrecions futures sobre investidura, Govern i durada de la legislatura. El concepte és il·lusió. Molts d'ells sense corbata, somrients.

Que aquest és un Parlament polaritzat ho han demostrat els aplaudiments i silencis que ha generat el primer discurs del president de la Mesa d'Edat, Julià de Jòdar, de la CUP, que ha llançat un discurs de contingut netament reivindicatiu a favor dels drets socials i nacionals que s'ha acabat amb un 'Visca la terra'. Aplaudiments eufòrics dels seus nou companys, asseguts a la penúltima fila. Cares de desaprovació evidents a Ciutadans i el PPC. I fins i tot bona part del Govern s'ha abstingut de l'aplaudiment formal en el primer discurs de la legislatura, al qual sí que s'han sumat molts diputats de Junts pel Sí.

A la zona de premsa, darrere l'última bancada, la presència del líder de Ciutadans i exdiputat del Parlament, Albert Rivera, somrient també. Aquesta vegada era ell qui estava a l'esquena de la CUP i d'un Antonio Baños que, a diferència de Raül Romeva, sí que lluïa corbata. I sí, pel que fa a la indumentària, la dicotomia entre samarretes reivindicatives (les que llueixen alguns diputats de la CUP) i l'america i corbata formals d'altres diputats.

NAVARRO, PRESENT

Notícies relacionades

Entre els convidats, l'ex primer secretari del PSC, Pere Navarroapartat ara de la llista de les generals. S'ha acostat a l'expresident José Montilla que està a la tribuna de convidats amb els expresidents de la Cambra, Ernest BenachJoan Rigol i Núria de Gispert. La presidenta sortint ha conversat breument amb Montilla, que li ha respost també somrient.

Així doncs, els somriures d'expectació, de cert nerviosisme dels nous, presideixen aquest dilluns un dia primer d'un Parlament que per no saber no sap si investirà resident, i en cas de fer-ho, durant quant de temps navegarà en una legislatura que la majoria de diputats vol que sigui la de la independència, davant la posició bel·ligerantment en contra de PPC i Ciutadans i la posició de Catalunya Sí que es Pot, situada curiosament en l''extrema derecha' de l'hemicicle. Un dels seus diputats, Albano Dante Fachin, replicava també somrient que no, que si s'entra des del carrer, la seva ubicació queda fixada a l''extrema esquerra'.