L'ONZENA LEGISLATURA

El 60% dels diputats s'estrenen al Parlament de Catalunya

Artur Mas i Enric Millo són els que fa més temps que tenen un escó, des del 1995

1
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / JOSE RICO / BARCELONA

Dels 135 diputats que conformen el Parlament, 82 (el 60,7%) s’estrenen al càrrec aquesta legislatura. En nombre, Junts pel Sí (JxSí) és qui més debutants aporta, 28 de 62, tot i que diversos dels primers ja han desenvolupat altres responsabilitats. Germà Gordó, per exemple, no és com Lluís Llach o Muriel Casals. El conseller de Justícia en funcions és la primera vegada que tindrà acta, però ha ocupat altres càrrecs de gestió pública des del 1988. 

En proporció, la CUP és la força del ple total de debutants: 10 de 10. La segueixen Catalunya Sí que es Pot amb 9 d’11 (només repeteixen els ecosocialistes Marc Vidal i Marta Ribas) i Ciutadans, amb 20 de 25. En el grup taronja, Carmen de Rivera és qui acumula més anys a la sala de plens i l’única amb escó en les tres últimes legislatures. Va ocupar el càrrec el 2009 en substitució d’Antonio Robles, que va deixar el partit després d’una crisi interna. Repeteixen Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa, Matías Alonso i José María Espejo-Saavedra.

ICETA, ALBIOL, MAS I MILLO / Miquel Iceta és el més veterà del PSC a l’hemicicle, amb escó des del 1999, seguit de Jordi Terrades (2001). Dels 16 diputats socialistes, nou tindran acta per primera vegada. Al PPC seran 6 d’11 els que s’estrenaran, entre ells Xavier García Albiol i Andrea Levy. 

Notícies relacionades

Artur Mas i Enric Millo (en una primera etapa amb CiU i des del 2003 amb el PPC) són els que fa més anys que ocupen un escó, des del 1995. Serà la seva sisena legislatura, les mateixes amb què compta el convergent Josep Rull, tot i que ell va obtenir l’acta el 1997.

A part de Mas i Rull, els més veterans de JxSí a l’hemicicle són els convergents Jordi Turull, Lluís Corominas, Antoni Castellà i Albert Batalla (quatre legislatures). Anna Simó i Pere Aragonès, amb tres, són els republicans més experimentats. El grup en què debuta Raül Romeva (que va ser eurodiputat per ICV del 2004 al 2014) compta amb 30 diputats de CDC, 21 d’ERC i 11 independents. 

Temes:

Parlament