'CAS 3%'

Els papers d'Andreu Viloca

Detall de les reunions que va mantenir el tresorer de Convergència amb directius de set constructores, segons la SER

Reunió d’Andreu Viloca, tresorer de Convergència, amb fins a set empresaris, tots imputats en l’operació Petrum. / DANNY CAMINAL / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts

El detall de les reunions que va mantenir el tresorer de Convergència, Andreu Viloca, que està a la presó des de la setmana passada, amb directius de set empreses constructores han sortit a la llum, segons publica aquest dilluns la SER, que ha accedit a l'agenda del comptable.

Segons aquests papers, Viloca mantenia trobades amb empresaris vinculats a l'operació Petrum. Hi ha un total de vuit operacions, entre el 2011 i el 2012,  en què s'identifiquen empresaris i comissions pactades per obtenir les adjudicacions d'obres públiques. Segons la policia, les mossegades arriben fins als 145.000 euros/obra (sumades, 619.000). En aquesta agenda apareixen mossegades entregades el mateix dia que s'anuncia el concurs. Totes les comissions s'ingressaven a la Fundació CatDem de Convergència.

Segons ha publicat la SER, a vegades les comissions es donaven el mateix dia en què es publicitava el concurs, i després de reunir-se Viloca i un directiu de la constructora. Segons sembla, el tresorer era el que pactava la suma de la comissió.

La comissió s'ingressava en la Fundació CatDem de Convergència el mateix dia que s'anunciava el concurs. És el cas del Grup Soler, que ingressava a través d'una mercantil del grup 50.000 euros. Les donacions es repetien fins a l'adjudicació de l'obra i arribaven al total de 145.000 euros.

PAGAMENTS ABANS DE L'ADJUDICACIÓ

Sempre es pagaven les mossegades abans de l'adjudicació. L'empresa Copisa va rebre una adjudicació vinculada amb el Consorci d'Educació de Barcelona. L'adjudicació va ser el 27 de juny del 2012, i la primera reunió entre el tresorer i l'empresari va tenir lloc dos mesos abans. Aquell mateix dia, CatDem va rebre una donació de 25.000 euros. Hi va haver dos ingressos més per la mateixa quantitat, fins als 75.000 euros.

SET EMPRESES IMPLICADES

Notícies relacionades

SET EMPRESES IMPLICADESEn la documentació en poder de la Cadena SER hi ha set empreses de construcció implicades en el cas de les comissions a Convergència que superen a vegades el 7%: l'empresa Rogasa, dirigida per Joan Luis Romero Gamero; TEC4, d'Antonio García Bragado; l'empresa Urbaser, dirigida per Jordi Duran; l'empresa Constraula, del grup Teyco, propietat de la família Sumarroca; la constructora Copisa, de Xavier Tauler; el Grup Soler, de Jordi Soler; i el grup Oproler, que té com a directiu Sergi Lerma Verde. Totes les reunions es produeixen entre principis del 2009 i principis del 2012.

Aquesta documentació ha sigut reconstruïda després que el tresorer de CDC la destruís amb una trituradora que es va trobar a la seu de Convergència a l'agost.