Presó per al tresorer de CDC pel finançament il·legal del partit

El jutge sosté que en el cas d'Andreu Viloca hi ha risc de fuga i de destrucció de proves

La Guàrdia Civil va confiscar la comptabilitat de Convergència guardada als ordinadors

Andreu Viloca, ahir, després de baixar del furgó de la Guàrdia Civil per entrar al jutjat del Vendrell.

Andreu Viloca, ahir, després de baixar del furgó de la Guàrdia Civil per entrar al jutjat del Vendrell. / XAVIER MOLINER

3
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / MARGARITA BATALLAS / BARCELONA / MADRID

El jutge del Vendrell Josep Bosch, que instrueix la causa pel presumpte pagament de comissions del 3% a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), va ordenar ahir a la tarda l'ingrés a la presó sense fiança d'Andreu Viloca, el tresorer del partit i administrador de la fundació convergent CatDem, entitat a través de la qual suposadament es van canalitzar els fons donats per empreses a canvi de l'adjudicació d'obres públiques o serveis.  A Viloca se li atribueixen els delictes de prevaricació, suborn, finançament il·legal de partit polític, blanqueig de capitals, falsedat i alternació en concursos públics.

Les raons esgrimides pel jutge per a l'empresonament de Viloca són dues: el risc de fuga i la possibilitat que destrueixi proves, que és el que va fer, segons la fiscalia, abans del registre efectuat per la Guàrdia Civil el 28 d'agost passat. Els agents van trobar al seu despatx documents destruïts en una trituradora. La reconstrucció d'aquests papers ha permès confirmar que empreses beneficiàries d'adjudicacions públiques han donat fons a la fundació CatDem. Els investigadors sospiten, no obstant, que el destí final dels diners era CDC.

El jutge va acceptar la petició dels fiscals anticorrupció Fernando Bermejo i José Grinda, que van deixar clar que l'empresonament de Viloca serà efectiu només el temps necessari per fer una diligència judicial. El tresorer, defensat per Xavier Melero, es va acollir al seu dret a no declarar. Avui declararan la resta de persones implicades.

14 HORES DE REGISTRE

Durant els registres, Viloca i Josep Antoni Rosell, director general de l'empresa pública Infraestructures de Catalunya, van ser advertits que, amb gairebé total seguretat, els fiscals demanarien presó. El tresorer va ser detingut dimecres al matí a casa seva i, d'allà, va ser conduït per la Guàrdia Civil a la seu de Convergència, on els agents van tornar a registrar el seu despatx (ja ho van fer el 28 d'agost). Viloca va passar més de 12 hores a les dependències del partit. Els investigadors es van interessar, sobretot, per la manera com portava la comptabilitat, tant en el partit com en la fundació.

I és que la Guàrdia Civil va registrar durant més de 14 hores la seu de CDC al carrer de Còrsega de Barcelona. Els agents es van centrar en tres despatxos: el de Viloca; el de l'exgerent de la formació política i secretari del patronat de la fundació, Carlos del Pozo, i el d'una administrativa. La Guàrdia Civil va alliberar ahir aquests dos últims, igual que l'empresari Antonio García-Bragado, de l'empresa TEC-4. A l'aeroport de Barajas va ser detingut ahir el directiu d'Urbaser Jordi Duran, que era a Cuba quan dimecres van anar a arrestar-lo a l'empresa.

DISCOS DURS I MÒBILS

Fonts judicials van assegurar a aquest diari que els investigadors es van emportar tota la comptabilitat del partit nacionalista que es guardava als ordinadors. La Guàrdia Civil va clonar els discos durs on està instal·lat el programa informàtic, denominat SAP (Sistema, Aplicacions i Productes), que CDC utilitza per a la comptabilitat. També va copiar els correus electrònics dels tres detinguts i va confiscar els seus telèfons mòbils per analitzar les trucades realitzades i esbrinar si s'hi guarden dades d'interès

Els agents, segons les mateixes fonts jurídiques, es van emportar, a més a més, unes caixes en què figurava la inscripció de CatDem i que contenien fotocòpies de la comptabilitat d'aquesta fundació, que ja està en poder dels investigadors des del 28 d'agost passat, quan es va produir la primera entrada i registre a la seu barcelonina de Convergència. Així mateix, els agents van confiscar diverses factures i targetes de restaurants i d'un document en què es detalla els diners que aporten al partit els càrrecs electes de CDC.

Notícies relacionades

Fonts jurídiques apunten que la comptabilitat de CDC, que segons el partit és l'oficial que s'entrega al Tribunal de Comptes, servirà per cotejar-la amb CatDem i, d'aquesta manera, descobrir el flux de fons entre Convergència i la seva fundació.

Els fiscals anticorrupció van especificar dimecres en un comunicat que el que es pretén és esbrinar si la fundació convergent és o no «un canal directe» d'afluència de diners cap a CDC producte «dels suborns». És a dir, que les presumptes comissions del 3% a canvi d'obra pública o serveis anaven al partit nacionalista. En el registre de l'empresa pública Infraestrutures de Catalunya (antiga GISA), la Guàrdia Civil es va emportar diversos expedients d'obres públiques.