contracte electoral del principal partit de l'oposició

El PSOE aprova un programa gairebé idèntic al de Rubalcaba

Sánchez reprodueix les mesures del text de la conferència política del 2013

Els socialistes prometen endurir els indults i les «portes giratòries»

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

Des que Pedro Sánchez va aconseguir el lideratge fa un any i mig, el PSOE acostuma a treure pit de la seva «renovació». L'argument s'utilitza els últims dies amb més intensitat, i té bona part de veritat, ja que els socialistes han renovat prop del 80% dels seus candidats al Congrés i el Senat. La més controvertida d'aquestes noves cares, l'exdiputada d'UPD Irene Lozano, insisteix, per justificar la seva incorporació, que el PSOE ha «canviat». Però en matèria de projecte polític, les línies generals són exactament les mateixes que va traçar l'antecessor de Sánchez, Alfredo Pérez Rubalcaba.

El principal partit de l'oposició va donar a conèixer ahir l'esborrany del seu programa a les generals del 20 de desembre. La coordinadora de l'esforç, la catalana Meritxell Batet, va ressaltar que hi han treballat en l'últim any més de 700 persones. No obstant, les propostes són gairebé idèntiques a les que va aprovar en la seva conferència política del 2013, cosa que l'actual direcció considera «normal», ja que el treball que es va fer llavors va ser «molt bo».

Les principals novetats tenen a veure amb l'àmbit educatiu, en què els socialistes proposen que l'educació passi a ser obligatòria fins als 18 anys, i no fins als 16 (més informació a la pàgina 4). Però en la resta d'assumptes, l'esborrany, que passarà per un tràmit d'esmenes de militants i simpatitzants fins a la seva aprovació final a mitjans de novembre, reprodueix les iniciatives que va coordinar l'ara eurodiputat Ramón Jáuregui.

Si tornen al Govern central, els socialistes es comprometen a aprovar mesures per acabar amb la prostitució, recuperar la universalitat de la sanitat -que volen incloure com a dret fonamental-, garantir l'accés hospitalari dels immigrants, obligar l'Església a pagar l'IBI, reformar la llei electoral per desbloquejar les llistes, derogar el copagament i limitar l'indult. Totes aquestes propostes ja es trobaven en el document de la conferència política de fa dos anys, amb una extensió similar al programa de les generals: unes 300 pàgines.

DESOCUPACIÓ I JUBILACIÓ / Sí que hi ha alguna novetat, en canvi, en matèria laboral, on el PSOE s'ha desdit del seu compromís de derogar tota la reforma del PP, ja que ara no contempla augmentar les indemnitzacions per acomiadament, que seran negociades amb els agents socials. Aquí els socialistes plantegen rebaixar als 52 anys la possibilitat d'enllaçar la prestació de desocupació amb la jubilació, tornant a l'edat que el PP va endarrerir fins als 55.

Notícies relacionades

En regeneració democràtica, els socialistes volen endurir les «portes giratòries», prohibint que qui surti de l'Administració s'incorpori al sector privat en cinc anys, i no en dos. Aquest és l'àrea que dependrà d'Irene Lozano, que ha sigut inclosa en el grup d'experts encarregats del programa electoral. Però l'esborrany ja estava pràcticament finalitzat quan l'exdirigent d'UPD s'hi va incorporar, divendres passat. Batet va reconèixer que Lozano no hi havia «aportat res».

El PSOE, en qualsevol cas, encara ha de presentar les seves dues iniciatives més potents: la reforma fiscal, que es coneixerà dijous, i la modificació federal de la Constitució, que s'aprovarà al novembre.