EN RESPOSTA A UNA CARTA

La Defensora del Poble Europeu avisa que les declaracions de la CE sobre la independència són "una opinió personal"

O'Reilly assegura que l'expulsió de Catalunya de la UE "no és el posicionament oficial de la institució"

La defensora europea afirma que els avisos de Brussel·les sobre Catalunya són opinions personals. / ACN

2
Es llegeix en minuts

La Defensora del Poble EuropeuEmily O'Reilly, ha advertit que "qualsevol declaració dels membres de les institucions comunitàries" sobre la independència de Catalunya només "reflecteix la seva opinió personal i no el posicionament oficial". En una carta als eurodiputats catalans, el cap de gabinet d'O'Reilly assegura que "els tractats no preveuen cap procediment davant una potencial secessió per part d'un territori d'un estat membre" i que, per tant, les advertències de Brussel·les que una Catalunya independent quedaria fora de la UE i hauria de demanar l'ingrés només són "una opinió personal i no el posicionament oficial de la institució". 

La Comissió Europea no farà un dictamen jurídic analitzant les conseqüències d'una secessió mentre el Govern espanyol no l'hi demani oficialment. Però els seus portaveus avisen que "si una part d'un Estat membre deixa de formar-ne part perquè es converteix en independent, els tractats ja no s'aplicarien al seu territori, es convertiria en un país tercer i hauria de demanar l'ingrés a la UE ". "Aquest és el posicionament que l'Executiu comunitari ha mantingut des del 2004, des que ho va establir el llavors president Romano Prodi", va insistir en plena campanya electoral del 27-S Margaritis Schinas, portaveu de Jean-Claude Juncker.

La Defensora del Poble Europeu, però, nega que es tracti del "posicionament oficial de la institució" i el limita a una "opinió personal". En una carta de resposta a Ramon Tremosa (CDC), Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall (ERC-Necati), Ernest Urtasun (ICV) i Francisco Gambús (UDC), el cap de gabinet d'O'Reilly, Aidan O'Sullivan, defensa que "qualsevol declaració feta per membres de les institucions comunitàries sobre les conseqüències d'una potencial declaració d'independència de Catalunya reflecteix la seva opinió personal i no el posicionament oficial de la institució".

Notícies relacionades

Després d'haver-ho "discutit amb els serveis legals" del Defensor del Poble Europeu, recorda que "els tractats no preveuen cap procediment davant una potencial secessió de part d'un territori d'un estat membre". Els eurodiputats catalans havien denunciat a la Defensora del Poble Europeu l'escàndol per la suposada manipulació d'una resposta de Juncker sobre Catalunya, a només cinc dies de les eleccions. "Tant si és un cas d'error humà o algun altre tipus d'interferència al més alt nivell, aquest fet hauria de ser de gran preocupació", havien lamentat.

Creat el 1995, el Defensor del Poble Europeu s'encarrega d'investigar les reclamacions sobre una mala gestió de les institucions, organismes, oficines i agències de la UE. L'elegeix el Parlament Europeu per un període renovable de cinc anys (O'Reilly, periodista i ex-Defensora del Poble d'Irlanda, va ser elegida el 3 de juliol del 2013 i reelegida el 16 de desembre del 2014), però és un organisme imparcial que no rep instruccions de cap govern ni institució. Intenta sempre arribar a una solució amistosa, però quan no és possible pot emetre recomanacions a la institució afectada i, si no s'accepten, presentar un informe especial a l'Euocambra perquè prengui mesures.