NoveTATs judicials d'un cas de corrupció

L'Audiència unirà la causa dels Pujol perquè els considera un clan

Barcelona enviarà ben aviat al jutge De la Mata les indagacions sobre l'expresident

La fiscalia creu que la família controlava el compte a Andorra com una caixa comuna

Jordi Pujol Soley.

Jordi Pujol Soley.

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS
MADRID

El jutge José de la Mata es convertirà en els pròxims dies en el togat que assumirà totes les investigacions sobre l'origen de la fortuna dels Pujol a l'assumir la causa oberta a Barcelona contra l'expresident en el procés en què persegueix el seu primogènit, Jordi Pujol Ferrusola. Fonts de l'Audiència Nacional no descarten que aquest magistrat també incorpori la instrucció contra Oleguer Pujol que dirigeix el seu col·lega Santiago Pedraz. La Fiscalia Anticorrupció vol unir totes les causes al considerar que els Pujol actuaven com un clan i que tant el pare com els fills controlaven com una caixa comuna el compte a Andorra en què es va ocultar la suposada herència de Florenci Pujol durant quasi 30 anys.

Les fonts consultades han explicat que les investigacions disseminades per diversos jutjats contra Pujol i els seus fills tenen un origen comú: el compte d'Andorra. Per això, les indagacions només poden avançar si el país pirinenc hi col·labora i, de moment, només ha facilitat informació a De la Mata perquè persegueix Jordi Pujol fill per delictes de corrupció i blanqueig de capitals.

No obstant, la magistrada de Barcelona Beatriz Balfagón ha tingut pitjor sort; Andorra no li ha respost, ja que rebutja facilitar informació si només es persegueix un delicte fiscal, com passa en la causa oberta contra l'expresident, la seva dona, Marta Ferrusola, i quatre dels seus set fills. Aquesta jutge remetrà la seva causa a l'Audiència Nacional quan torni al seu despatx, segons les fonts consultades.

ÚS DE LA DOCUMENTACIÓ / Anticorrupció vol poder utilitzar la informació remesa per Andorra contra tots ells al sospitar que l'origen de la fortuna al principat que va revelar l'expresident, de 140 milions de pessetes (841.000 euros), no és precisament familiar.

Fonts fiscals apunten que s'investiga si el compte andorrà gestionat des del 1990 pel primogènit ha anat guanyant zeros gràcies a les comissions percebudes per l'adjudicació de contractes públics. Els investigadors donen per bona la tesi que Pujol Ferrusola cobrava als empresaris a canvi de la seva mediació. Una posició que és compartida pel jutge De la Mata, que en les últimes setmanes s'ha negat a arxivar les causes obertes contra empresaris com Carlos Sumarroca al no creure's que facturessin al primogènit per feines «reals», segons consta a les seves resolucions.

Notícies relacionades

«EL MÉS LÒGIC» / A més, aquestes fonts expliquen que el compte d'Andorra que funcionava com una caixa comuna va ser utilitzat, per exemple, per Oleguer Pujol en els seus negocis immobiliaris, que estan en el punt de mira del jutge Pedraz. La fiscalia encara no ha demanat a aquest magistrat que s'inhibeixi a favor de De la Mata, però les fonts consultades ho donen per segur. «És el més lògic», apunten.

A més, ahir el diari El Español va publicar que Pujol Soley va informar el 2001 al banc andorrà Andbank que el compte a nom del seu fill gran era en realitat seu. Una informació que va corroborar Pujol júnior un any abans, segons les dades facilitades per Andorra al jutge.