Crisi a les files conservadores

Cospedal intenta frenar la dimissió de Quiroga

La líder del PP basc sospesa renunciar al veure desautoritzada la seva ponència de pau

La secretària general li demana que continuï i ella comunicarà avui la seva decisió final

La  presidenta dels populars bascos, Arantza Quiroga, en una compareixença pública de fa poc.

La presidenta dels populars bascos, Arantza Quiroga, en una compareixença pública de fa poc. / EFE

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

La presidenta del PP a Euskadi, Arantza Quiroga, aclarirà avui per fi si continua en el seu càrrec o si tira la tovallola després de set dies de crisi interna en la seva organització, de crisi personal, de silenci i desaparició deliberada. A Quiroga sembla que l'hagin superat els esdeveniments després d'haver-se atrevit, motu proprio, a presentar una moció al Parlament basc sobre la pau, en què se sol·licitava la renúncia, però no la condemna expressa, a la violència. Bildu va aplaudir la iniciativa. La direcció del PP la va desautoritzar i li van ploure les crítiques. Ella buscava espai propi i prendre al PNB el lideratge en la gestió de l'era post-ETA en un moment en què els conservadors perden i perden escons també a Euskadi, segons els sondejos, però el seu partit va entendre que aquell no era el camí.

En aquest context, Quiroga i la secretària general del PP, Dolores de Cospedal, es van reunir ahir a la tarda a Madrid i, segons les fonts populars consultades, se li va fer saber a la presidenta dels conservadors bascos que el seu desig de desaparèixer ara del mapa polític no era ben rebut. La direcció del PP és conscient que tenir algú liderant un equip en contra de la seva voluntat no és la millor sortida, però tampoc és positiva una dimissió poc abans de les eleccions generals sense un relleu clar.

Notícies relacionades

«ESTÀ DESCANSANT» / Sabent que Quiroga es desplaçaria a Madrid aquella mateixa tarda per veure's amb ella, Cospedal -que va apadrinar l'actual presidenta del PP basc i l'ha defensat en els conflictes interns que ha protagonitzat amb el titular de Sanitat, el basc Alfonso Alonso-, va aprofitar la seva visita a Brussel·les per donar-li suport públicament. Va rebutjar que hi hagués «crisi» i va al·legar que qualsevol polític es pot retirar quatre dies «a descansar». Altres dirigents van sortir a la palestra a fer el mateix. Quedava en evidència la consigna de fer costat davant les càmeres i micròfons a Quiroga en un últim intent de frenar les seves ànsies de clavar un cop de porta. Però el PP basc ja tenia una altra dedicació: la número dos de Quiroga, Nerea Llanos, va convocar un comitè de direcció al qual la seva presidenta va decidir no assistir. Llanos va admetre que sobre la taula hi havia la dimissió de la seva cap. Si renuncia, va expressar, tindrà «tot el suport del PP basc» i hi haurà «molts actius» per al seu possible relleu.

COMPAREIXENÇA PÚBLICA / Ahir a la nit ni la direcció popular ni la mateixa Quiroga van voler explicar res sobre la decisió que havia adoptat després de la seva conversa amb Cospedal. Serà avui quan la presidenta dels populars bascos aclareixi la incògnita, ja que ha convocat una roda de premsa per donar explicacions als seus companys, i als ciutadans, sobre el que serà el seu futur polític.