Ximo Puig reclama recuperar l'Estatut del 2006 per superar el conflicte territorial

El president valencià assenyala que la seva autonomia vol ser "pont entre Catalunya i Espanya"

GRA010. MADRID, 05/10/2015.- El president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, durant la conferència que ha pronunciat avui en el transcurs d’un esmorzar informatiu a Madrid.

GRA010. MADRID, 05/10/2015.- El president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, durant la conferència que ha pronunciat avui en el transcurs d’un esmorzar informatiu a Madrid. / Luca Piergiovanni (EFE)

1
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat valenciana, el socialista Ximo Puig, ha defensat aquest dilluns la recuperació de l'Estatut de Catalunya del 2006, que quatre anys després va ser retallat per una sentència del Tribunal Constitucional (TC), que va declarar contraris a la Carta Magna 14 articles i va dir que el preàmbul del text no tenia “eficàcia jurídica” quan assenyalava que la comunitat era una nació.

“Cal recuperar els afectes i després prendre la iniciativa del diàleg i la proposta”, ha assenyalat el mandatari autonòmic en un esmorzar organitzat per Europa Press. Segons Puig, en lloc d'“invocar els mals de l'infern”, com fa el Govern del PP, convé posar en marxa “iniciatives i mesures concretes”. Entre aquestes, ha continuat, la convocatòria de la comissió bilateral Estat-Generalitat de Catalunya.

EL "PONT"

Notícies relacionades

La posició del president autonòmic té molts punts en comú amb el que va expressar al final de la recent campanya de les eleccions catalanes Oriol Amat, número 7 de Junts pel Sí. En una entrevista amb una ràdio alemanya, Amat advocava per la recuperació de l'Estatut votat pels catalans com una sortida probable i desitjable de l'actual conflicte després de les pròximes eleccions generals. "És un escenari d'alta probabilitat que després del desembre el Govern espanyol faci un replantejament i torni a l'Estatut que va retallar. Jo crec que això acabarà amb una proposta en aquest sentit", assenyalava. Les seves paraules va ser poc després corregides per Junts pel Sí, que va emetre un comunicat en què assegurava que l'únic escenari que contemplava era "la independència".    

Puig, un dirigent a qui el PP valencià ha acusat de “catalanista”, ha assenyalat per últim que la seva comunitat autònoma “vol ser pont entre Catalunya i Espanya”.