IMPUTACIÓ PEL 9-N

Mas declararà el mateix dia que van afusellar Lluís Companys fa 75 anys

ANC i Òmnium Cultural acusen l'Estat de "negar el dret democràtic dels ciutadans de Catalunya a expressar-se"

L’expresident de la Generalitat, Lluís Companys.

L’expresident de la Generalitat, Lluís Companys. / ARXIU

2
Es llegeix en minuts

Els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i d'Òmnium CulturalQuim Torra, han manifestat aquest dimarts el seu suport al president Artur Mas després de la seva imputació pel 9-N, que no veuen com un "fet aïllat", sinó en la línia de l'Estat de "negar" el dret a decidir a Catalunya. El dia escollit per a la declaració d'Artur Mas davant el jutge coincideix amb el 75 aniversari de l'afusellament de l'expresident Lluís Companys per part del franquisme.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat a declarar com a imputat el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, per al pròxim 15 d'octubreen la causa oberta arran de la querella que va presentar la fiscalia per convocar la consulta alternativa del 9-N, i també ha citat l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau, en els dos casos per al dia 13 d'octubre.

En una conferència de premsa convocada per valorar les eleccions de diumenge passat, Sànchez ha afirmat que no poden acceptar les imputacions "com un fet aïllat". Ha afirmat que les dues entitats buscaran la resposta "més adequada", sense més concrecions, davant la qual cosa consideren una nova mostra de l'"actitud de l'Estat de negar el dret democràtic dels ciutadans de Catalunya d'expressar-se" com ho van fer el 9-N.

SIMBOLISME FRANQUISTA O COINCIDÈNCIA 

El president de l'ANC ha recordat que el dia escollit per a la declaració d'Artur Mas davant el jutge coincideix amb el 75 aniversari de l'afusellament de l'expresident Lluís Companys per part del franquisme. "Les anècdotes i les coincidències les carrega el diable", però "és simbòlic que la imputació coincideixi amb el 75 aniversari de l'assassinat de Companys, del qual esperem encara el perdó oportú de l'Estat", ha afirmat Sánchez.

Torra, per la seva part, ha asseverat que les dues entitats seran "fidels i lleials" a les institucions catalanes. Pel que fa a les eleccions catalanes, el líder d'Òmnium ha assenyalat que "ha mort la Catalunya autonòmica" i ha expressat que estan "convençuts" que Junts pel Sí i la CUP estaran "a l'altura de les circumstàncies" a l'hora de negociar la investidura del futur president de la Generalitat i l'execució del procés independentista.

Notícies relacionades

Sànchez, per la seva part, ha evitat valorar si la figura de president de la Generalitat ha de ser una persona o una altra, però s'ha mostrat "convençut" que "hi haurà acord" i ha remarcat que les entitats seran "actives" perquè el procés "no s'encalli", encara que no veuen necessitat d'intervenir en aquests moments.

El president de l'ANC ha demanat als partits independentistes que actuïn amb la "màxima discreció" i de forma "ràpida i eficaç" per aplicar el "mandat de la ciutadania" i els ha demanat que obrin "pensant en el conjunt de la ciutadania del país".