LA VALORACIÓ DE LES ELECCIONS

Espadaler defensa que Duran és el candidat "més capacitat" d'Unió per a les eleccions generals

Junts pel Si "ha guanyat les eleccions però ha perdut el plebiscit", destaca el secretari general del partit democristià

Espadaler (esquerra) parla amb Duran durant la roda de premsa d’aquest dilluns per analitzar les eleccions catalanes.

Espadaler (esquerra) parla amb Duran durant la roda de premsa d’aquest dilluns per analitzar les eleccions catalanes. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
SONIA GUTIÉRREZ / BARCELONA

El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, ha afirmat que Josep Antoni Duran Lleida és el candidat "més capacitat i en millors condicions" per a les pròximes eleccions generals, que se celebraran previsiblement al desembre. Espadaler ha comparegut després de la reunió del comitè de govern d'Unió, que ha reafirmat la voluntat del partit de concórrer als pròxims comicis malgrat la derrota de les eleccions catalanes del 27-S. Unió té actualment 6 diputats al Congrés dels Diputats.

El que va ser cap de llista d'UDC ha afirmat que, malgrat no haver obtingut cap escó, i per tant quedar-se sense representació al Parlament, continuaran defensant les seves idees a favor del diàleg "per respecte als més de 100.000 ciutadans que van donar la seva confiança a Unió", si bé ha admès que a partir d'ara ho tindran més difícil en termes de visibilitat i de fer arribar el seu missatge a l'electorat. Espadaler ha afirmat que en altres eleccions, amb els mateixos vots haurien obtingut 3 o 4 diputats, però que l'alta participació ha elevat el llistó del 3% de vots necessaris per entrar a la Cambra catalana.

Respecte a Duran, que la mateixa nit electoral va posar el seu càrrec de president de comitè de govern d'Unió a disposició del partit, Espadaler ha expressat la seva opinió que el consell nacional del partit (màxim òrgan de govern d'Unió entre congressos) revalidarà la seva confiança en el líder d'UDC en la seva reunió del pròxim 17 d'octubre.

Espadaler ha afirmat que no té intenció de presentar-se personalment al Congrés dels Diputats, i que seguirà treballant com a secretari general del partit.

FORMACIÓ DE GOVERN

Sobre la situació que deixa els resultats del 27-S a Catalunya, Espadaler ha afirmat el mandat de les urnes és "clar" i que està "expectant" davant la formació de Govern, i ha recordat que durant la campanya ja van expressar els seus temors d'un Executiu de Junts pel Sí amb el suport extern de la CUP. També ha recalcat que Junts pel Sí "ha guanyat les eleccions però no el plebiscit", en el sentit que no ha obtingut la majoria de vots (tampoc sumant amb la CUP), recordant que va ser la llista independentista la que va plantejar aquests comicis com a tal.

Notícies relacionades

Malgrat no ser majoria, Espadaler ha considerat que seria un "error" que el Govern central "menyspreï" tots els votants que han optat per l'opció independentista. "Hi ha una realitat que s'ha de gestionar dialogant", ha afirmat.

Preguntat per la complicada situació econòmica en què es queda Unió pel fet de quedar-se sense finançament al no obtenir escons, Espadaler ha assegurat que el partit segueix sent viable econòmicament: "Afrontarem  totes les nostres responsabilitats", ha afirmat. No obstant, ha afirmat que s'hauran de "redimensionar algunes coses", sense concretar.