Els democristians

Unió es declara «amb més futur que mai»

Espadaler adverteix del risc que Catalunya sigui un «país fracturat»

Espadaler, amb Duran, ahir al míting final celebrat a Barcelona.

Espadaler, amb Duran, ahir al míting final celebrat a Barcelona. / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
SONIA GUTIÉRREZ / BARCELONA

Unió es va reivindicar ahir com el partit que «necessita» Catalunya per afavorir el diàleg i evitar la fractura social. Un partit que encara que ha viscut «situacions adverses», seguirà tenint un paper important després del 27-S, va afirmar el cap de llista d'Unió, Ramon Espadaler, al míting final de campanya. «Estem més vius que mai i amb més futur que mai», va dir davant gairebé un miler de persones reunides al pavelló de la Nova Icària de Barcelona, el seu acte de campanya més multitudinari.

Espadaler va reivindicar Unió com el partit «disposat a recollir el testimoni de CiU», d'un catalanisme moderat que s'ha quedat «orfe» davant la bipolarització del debat sobre la independència de Catalunya. Entre els dos extrems (l'«immobilisme» del PP i el «rupturisme» de Junts pel Sí i la CUP), Unió pot servir de pont per facilitar el diàleg, va dir Espadaler, que per primera vegada va advertir del risc de fractura social. «La nostra obligació -va dir el candidat democristià- és que [Catalunya] no sigui un país trencat».

En el balanç de la campanya electoral que va fer al matí, Espadaler va incidir en la mateixa idea: «El que més ens preocupa el dia 28 és que deixem un país partit per la meitat». A Catalunya «hi caben tots» i «és imprescindible que hi segueixin cabent tots», va asseverar. «L'immobilisme i el rupturisme ens porten al desastre», va advertir el candidat democristià, que va rebutjar que el catalanisme quedi «reduït exclusivament a l'independentisme».

Notícies relacionades

Pel que fa a les possibles aliances postelectorals, que se sumin a la seva proposta de mínims per formar un Govern que contraresti la victòria prevista de Junts pel Sí, Espadaler va veure «receptivitat» per part del PSC, mentre que va marcar distàncies amb Ciutadans, al qual situa «a l'altra banda de la taula» en la qüestió nacional.

Josep Antoni Duran Lleida, president del comitè de govern d'Unió, va insistir al míting final que el partit democristià serà la «sorpresa positiva» de les urnes. Es va referir també a les declaracions de Raül Romeva, cap de cartell de Junts pel Sí, al fòrum Primera Plan@ d'EL PERIÓDICO, sobre les renúncies que farà la coalició independentista si arriba al Govern. «Unió no té hipoteques d'ERC ni de la CUP, que la gent sàpiga que amb nos­altres té seguretat», va dir Duran.