Sí que es Pot es regira contra JxSí per buscar el votant d'ERC

Herrera: «Si ets d'esquerres, no plantis cara al PP votant el nou Pujol»

Lluís Rabell, Alberto Garzón i Joan Herrera, ahir a Montcada i Reixac.

Lluís Rabell, Alberto Garzón i Joan Herrera, ahir a Montcada i Reixac. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / MONTCADA I REIXAC

El 1980, després de les eleccions que van suposar la recuperació del Parlament, ERC va escollir fer president Jordi Pujol tot i que podia forjar una majoria alternativa amb la resta de l'esquerra. El coordinador d'ICV, Joan Herrera, va recordar ahir aquest episodi per alertar els votants d'Esquerra que si aquest diumenge escullen la papereta de Junts pel Sí faran que es repeteixi la història 35 anys després: un partit d'esquerres contribuirà a sostenir a la Generalitat un president de dretes. Amb aquesta advertència, Catalunya Sí que es Pot reorientava l'estratègia de campanya, fins ara molt dirigida a pescar en les aigües tèrboles del PSC, i situar ara a la seva diana l'electorat republicà que arrufa el nas amb la idea d'investir una altra vegada Mas.

Desafiant la correlació de forces que dibuixen les enquestes, el candidat de la coalició, Lluís Rabell, fa dies que es postula per encapçalar un Govern progressista. L'oferta inclou el PSC, la CUP i, sobretot, els diputats que ERC obtingui a les urnes dins de Junts pel Sí. Per intentar erosionar per l'esquerra la candidatura de Mas i Oriol Junqueras que lidera Raül Romeva, Herrera va prevenir els electors d'ERC que estaran recolzant una dreta «camuflada» si voten Junts pel Sí, i els va invitar a escollir la papereta de Catalunya Sí que es Pot per preservar els seus principis ideològics.

«Si els teus valors són d'esquerres i creus en el que és públic, no li plantis cara al PP investint un president de dretes. Si ets d'esquerres i et fa fàstic la corrupció, no plantis cara al PP votant aquells que són connivents amb la corrupció. No donis la majoria al nou Pujol», va reclamar Herrera en un míting a Montcada i Reixac, ciutat governada des del juny passat, precisament, per una aliança entre ICV, ERC i Cercle de Montcada, marca de Podem.

Notícies relacionades

REPTE A ROMEVA / L'amistat d'abans entre Herrera i Romeva ha passat a millor vida i el líder ecosocialista va desafiar el seu excompany de partit a enfrontar-se amb ell en un cara a cara sobre corrupció, el flanc en què el número u de Junts pel Sí ha mostrat més incomoditat en els debats al compartir candidatura amb una Convergència esquitxada per diversos escàndols.

A l'invocar els primers comicis autonòmics, el coordinador ecosocialista buscava així mateix reivindicar l'herència del PSUC, que llavors va optar per l'oposició mentre ERC apuntalava Pujol, i així defensar-se del principal retret que rep ICV per part de l'independentisme: haver traït els valors de la seva històrica marca amb la seva aliança amb una força de matriu estatal, Podem, i pels seus titubejos en el debat independentista.