CORRUPCIÓ A LES FILES CONSERVADORES

El PP demana a l'Audiència Nacional que no veti els jutges del 'cas Gürtel'

Els populars creuen que qüestionar Enrique López i Concepción Espejel pels seus vincles amb el partit suposa "atacar la seguretat jurídica del sistema judicial"

Enrique López (esquerra), en la presa de possessió com a magistrat del Tribunal Constitucional, el juny del 2013.

Enrique López (esquerra), en la presa de possessió com a magistrat del Tribunal Constitucional, el juny del 2013. / EFE / KOTE RODRIGO

1
Es llegeix en minuts

El PP ha demanat aquest divendres a l'Audiència Nacional que rebutgi la recusació dels magistrats Enrique López Concepción Espejel plantejada pel PSOEPSOE i l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (ADADE) i que se'ls permeti formar part del tribunal que ha de jutjar el 'cas Gürtel'. Els socialistes i l'entitat van sol·licitar el veto dels magistrats per la seva afinitat ideològica amb els populars. La petició del PP té lloc després que la fiscalia sol·licités, aquest dijous, l'admissió a tràmit de les recusacions.

Segons el PP, el fet que López fos proposat al seu dia pel Grup Popular per ocupar els llocs de magistrat al Tribunal Constitucional (TC) i de vocal al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no pot donar lloc a una recusació per interès directe en la causa. El 'cas Gürtel' investiga una trama suposadament liderada per Francisco Correa, les empreses del qual haurien obtingut contractacions públiques gràcies a la intermediació de polítics del PP, que a canvi haurien rebut comissions.

El PP considera que la recusació suposaria "atacar i qüestionar de manera oberta els sistemes d'elecció previstos constitucionalment, cosa que sens dubte posaria en joc la seguretat jurídica del sistema judicial". En tot cas, assenyala que no s'ha provat el possible avantatge que el partit podria obtenir amb l'enjudiciament de la causa.

Notícies relacionades

Pels conservadors tampoc és motiu de recusació la participació del magistrat en cursos de formació de la FAES ni altres possibles col·laboracions que tingués amb el PP. "Ens trobem davant fets que van passar ja fa uns quants anys i que no acrediten la vinculació actual i certa amb el cas concret", afegeix el PP.

AMISTAT AMB COSPEDAL

Sobre Espejel, estima que no ha de ser recusada pel fet que el 2008 fos designada vocal del CGPJ a instància del PP. "Respecte al fet que fos elogiada per la secretària general del PP", María Dolores de Cospedal, "en el discurs que va fer amb motiu de la imposició de la Gran Cruz de San Raimundo de Peñafort, de cap manera suposa un grau d'intimitat tan gran entre totes dues que sigui fonament per sustentar l'amistat com a motiu de recusació", diu el PP.