La Generalitat dóna instruccions als ajuntaments per evitar un ciberatac el 27-S

L'escrutini dels vots es transmetrà per "via telefònica" i no a través de 'smartphone' o PDA com en comicis anteriors

En vigílies de la consulta del 9-N, un atac contra el sistema informàtic de la Generalitat va deixar inhabilitada per unes hores la seva pàgina web

2
Es llegeix en minuts

La Generalitat ha donat instruccions als ajuntaments catalans per tractar de minimitzar el risc d'un ciberatac que afecti la jornada electoral del 27 de setembre a Catalunya, segons han indicat a Efe fonts de la Generalitat.

Una de les instruccions difoses als consistoris planteja que els representants de l'Administració encarregats de transmetre dades electorals al Govern ho hauran de fer per "via telefònica" i no "via 'smartphone' o PDA", a diferència de convocatòries recents.

És una manera de "minimitzar riscos" davant un hipotètic atac informàtic contra els canals pels quals transitaran les dades de l'escrutini de les eleccions catalanes, han explicat fonts de l'Executiu català.

La mesura també pretén evitar situacions de col·lapse telemàtic a l'hora de processar el recompte de vots en la nit electoral, ja que en els comicis municipals del 24 de maig hi haurà problemes de fluïdesa en alguns punts de l'Estat, com per exemple a Sevilla, han assenyalat les mateixes fonts.

NÚMERO GRATUÏT

Per transmetre les dades, els representants de l'Administració hauran de trucar a un número de telèfon 900, gratuït, però la Generalitat no els concretarà quin és aquest número fins "al dissabte 26 de setembre al vespre", és a dir, la mateixa vigília de les eleccions.

El 12 de setembre, a més, es farà un "simulacre" de la jornada electoral en què hauran de participar els representants de l'Administració, a qui el dia abans, via missatge SMS, se'ls informarà del número de telèfon al qual hauran de trucar per informar de les dades electorals simulades.

El fet que el flux de dades es faci aquesta vegada per via telefònica i s'exclogui la transmissió a través de 'smartphones' o PDA, segons fonts municipals, pot implicar que l'escrutini es prolongui per un temps superior a l'habitual.

PRECEDENT DEL 9-N

Una de les raons que han portat la Generalitat a prendre aquest tipus de mesures de precaució és l'experiència del procés participatiu del 9 de novembre.

Notícies relacionades

En vigílies del 9-N, un ciberatac contra els sistemes informàtics de la Generalitat --que no va arribar a aclarir-ne l'origen-- va deixar inhabilitats per unes hores la seva pàgina web, l'accés del Sistema d'Emergències Mèdiques als historials clínics dels pacients i altres serveis informatitzats de l'Administració catalana.

A principis d'aquest any, Telefónica es va adjudicar el lot principal dels serveis de ciberseguretat per a la fundació Centre de la Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat), per valor d'1,8 milions d'euros. El Cesicat és l'organisme de la Generalitat que vetlla per garantir una societat de la informació segura en l'àmbit de Catalunya i en particular en el que afecta la seva administració pública.