Podem prometrà una renda garantida de 600 euros a 3,3 milions de llars

Estima que la mesura, que suposaria 15.000 milions a l'any, és prioritària i assumible

El partit de Pablo Iglesias concreta en les seves propostes per a les generals què significa la fi de l'austeritat

El líder de Podem, Pablo Iglesias

El líder de Podem, Pablo Iglesias / JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / BARCELONA

Podem vol traduir què significa "posar fi a l'austeritat" perquè deixi de ser el mantra repetit mil vegades a les tertúlies de televisió i fer-ho tangible en les mesures específiques que inclourà al seu programa electoral a les eleccions legislatives previstes per a finals d'any. El treball està encara en procés d'elaboració i no es presentarà fins a mitjans d'octubre, però aquest diari ha pogut confirmar que, entre els compromisos, Podem desenvoluparà una de les seves propostes estrella: l'ajuda mensual per a les famílies sense ingressos, mesura que considera "prioritària i assumible".

El que en els comicis europeus del 2014 es va denominar "renda bàsica universal" passarà a dir-se ara "pla de renda garantida". Podem deixa enrere la idea que la cobertura sigui "per a tots i cadascun dels ciutadans" i estableix que l'ajuda sigui per llar, per garantir que cap família estigui per sota del llindar de la pobresa.

Els responsables d'economia del partit i experts que els assessoren en l'elaboració programàtica han analitzat l'enquesta de condicions de vida de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i conclouen que el pla de renda garantida beneficiaria tres milions de llars --una mica més de 8 milions de persones--. Podem proposarà que la renda bàsica s'estableixi en 600 euros mensuals per a un llar  unipersonal, i que aquesta xifra que augmenti en funció dels membres de la família, amb un 0,35% per a la segona persona i un 0,20% per a la resta. Segons les estimacions que han realitzat, aquesta cobertura suposaria 15.000 milions d'euros a l'any a les arques de l'Estat, una quantitat que consideren econòmicament assumible.

EL MODEL BASC

El responsable d'economia i coordinador del programa electoral, Nacho Álvarez, defensa la viabilitat pressupostària de la prestació i explica que la proposta s'inspira en la renda de garantia d'ingressos que ja existeix al País Basc. Basant-se en aquest model, Podem proposarà la cobertura de 600 euros per a famílies sense cap ingrés, però també preveu un complement especial per a les llarsen què, malgrat tenir algun membre en actiu, el sou no arriba als 648,60 euros que estableix el salari mínim interprofessional (SMI). En aquests casos, l'ajuda comprendria la bretxa entre els ingressos i l'SMI.

El pla de renda garantida serà una de les mesures estrella en un programa que Álvarez defensa com a "coherent, solvent i possible". Després de les nefastes crítiques d'"utopia" i "populisme" en les seves anteriors elaboracions programàtiques, Podem s'esforça a fer creïbles i quantificables les seves propostes per a les eleccions generals, que es concretaran després d'un complex sistema en què es recullen i es voten 'online' propostes dels ciutadans, que són analitzades posteriorment pels responsables d'àrea del partit, amb l'assessorament d'especialistes externs. "Amb un sistema així corríem el risc de falta de coherència, de manera que hem treballat perquè no sigui una juxtaposició d'idees sinó una proposta solvent amb una orientació política i estratègica", destaca Álvarez. L'economista sosté que el programa busca tant la justícia social com apuntalar el creixement econòmic i per a això, Podem tornarà a insistir en la necessitat prioritària de derogar la reforma laboral aprovada pel PP i penalitzar la precarietat de treballs temporals no elegits.

PRESSUPOST PER A LA DEPENDÈNCIA

Notícies relacionades

La força lila inclourà també en el seu programa la necessitat de dotar de pressupost les ajudes a la dependència i d'estimular la creació de centres d'educació infantil de 0 a 3 anys com a elements irrenunciables. Una altra bateria de mesures responen a l'eix estratègic de fomentar un canvi de model productiu viabilitat energètica, on s'inclouen propostes com reorientar els aturats de la construcció cap a la rehabilitació urbanística per oferir-los una nova ocupació, aconseguir augmentar l'eficiència dels edificis i reduir el dèficit en la balança de pagaments per importació energètica.

Podem concretarà en el seu programa mesures per estimular l'economia amb un increment de la despesa pública que xifra en 25.000 milions d'euros per any que ajudi a activar el cicle econòmic. Entre les mesures per sufragar les seves polítiques, el partit proposarà una reforma fiscal que rebaixi de vuit punts a quatre el diferencial de pressió impositiva entre Espanya i la UE en una legislatura, eliminar bona part de les deduccions fiscals a les quals s'acullen les rendes més altes i fer més eficaç la lluita contra el frau. Respecte als compromisos amb Brussel·les, Podem proposarà suavitzar els objectius de reducció del dèficit contrets per al 2016 i posposar-los dos o tres anys per poder consolidar el creixement i l'ocupació.