Rabell diu que Mas vol una situació de bloqueig després del 27-S

Qualifica de «globus sonda preelectoral» el debat sobre una reforma constitucional

Avisa Junts pel Sí que la «fugida cap endavant» no pot substituir el referèndum

Rabell (centre), amb membres de la seva candidatura a Lleida, ahir.

Rabell (centre), amb membres de la seva candidatura a Lleida, ahir. / ACN / ESTELA BUSOMS

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / LLEIDA

Si la candidatura independentista de Junts pel Sí aconsegueix la victòria en els comicis del 27 de setembre s'arribarà, «en el millor dels casos, a una situació de bloqueig», segons el candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell. De fet, a la seva manera de veure-ho, és el que estan buscant Artur Mas i el seu partit, Convergència Democràtica.

«[El bloqueig] és el que en el fons vol seguir gestionant CDC, com sempre ha gestionat durant dècades la frustració nacional de Catalunya», va assegurar ahir Rabell durant la presentació de la llista de Catalunya Sí que es Pot a Lleida, encapçalada per la diputada d'ICV Sara Vilà. L'exlíder veïnal barceloní va considerar, en canvi, que la seva candidatura és la que defensa realment el dret a decidir com una «via democràtica àmplia i federadora de voluntats».

D'aquesta manera va respondre Rabell al conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, que hores abans, en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, va acusar Catalunya Sí que es Pot d'indefinició perquè, va assegurar, si realment estigués a favor de l'autodeterminació hauria d'estar integrada en «el bloc del sí, en lloc de formar part del bloc del no».

UNA VIA SENSE AMORTITZAR / El candidat de la llista que aglutina ICV i Podem va considerar que és precisament Mas qui està defugint «la necessitat de fer valer el que és actualment la voluntat i el sentiment àmpliament majoritari de la societat catalana, que compta amb el suport de més del 80% de l'opinió pública». Segons el seu parer, la via del referèndum «no està amortitzada», al contrari del que ha destacat en més d'una ocasió el president al plantejar les eleccions en clau plebiscitària com a única opció per consultar la ciutadania davant el tancament de l'Estat. I va afegir que, en cap cas, la «fugida cap endavant» pot substituir el referèndum, ja que, va opinar, la declaració unilateral d'independència fixada en el full de ruta sobiranista «difícilment pot comptar amb el suport d'una majoria de la societat».

Notícies relacionades

Per una altra part, Rabell va censurar la frenada que va fer dimecres Mariano Rajoy, una setmana i mitja després d'anunciar la seva intenció de reformar la Constitució. «Rajoy ha refredat un debat que ja era bastant tebi», va afirmar abans de qualificar la proposta del president del Govern central d'«operació cosmètica» i «globus sonda preelectoral».

UN PACTE ESGOTAT / De fet, el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot va considerar que tenint en compte les escasses concrecions que han realitzat durant aquests dies alguns dirigents del PP, la reforma plantejada «era més aviat inquietant perquè s'insinuava que es tenia la intenció d'accentuar la recentralització política viscuda en els últims temps». Per contra, va afegir Rabell, la seva candidatura aposta per obrir un procés constituent per redefinir el pacte del 78, «que està manifestament esgotat».