CAMÍ CAP A LES URNES

Turull aclareix que només hi haurà declaració unilateral d'independència si hi ha un "bloqueig" del Govern central

El dirigent de CDC diu que no "cauran en la trampa" de no intentar dialogar amb Rajoy davant el seu immobilisme

1
Es llegeix en minuts

El candidat número 10 de Junts pel SíJordi Turull, ha aclarit aquest dijous que només hi haurà declaració unilateral d'independència (DUI) si hi ha un "bloqueig" per part del Govern central. Si aquest "no volgués parlar i tingués l'actitud que ha tingut fins ara", ha dit, "hi hauria aquesta possibilitat".

El dirigent de CDC ha relatat, en una entrevista a Efe, que el procés cap a la independència, condicionat a "un mandat democràtic i una majoria d'escons", es comunicaria al Govern central i a la comunitat internacional per "fer-ho de la millor manera possible i acordada". Haurem de seguir lluitant, ha afirmat, "per les engrunes o decidir si volem tenir el pa sencer".

El full de ruta de Junts pel Sí estableix, ha explicat, que s'obriria llavors un procés participatiu per a la redacció de la constitució catalana --que s'hauria de sotmetre a votació-- i es finalitzaria la creació de "les estructures d'estat". El següent pas seria l'aprovació d'una "llei de transitorietat", que seria "el règim aplicable perquè tothom tingués certesa jurídica, en cada un dels seus camps, de quines són les lleis aplicables en cada moment".

Notícies relacionades

Aquest procés hauria de durar uns 18 mesos, i després s'hauria de veure si el Govern manté el seu immobilisme. "Som gent de dialogar i acordar sempre, però no podem caure en la trampa que, com que un no dialoga, et quedes sense fer res", ha sentenciat.

LES PENSIONS

Turull també s'ha referit al futur de les pensions a l'assegurar que una Catalunya independent les "milloraria" i l'Estat "ho sap. El dirigent qualifica d'"inaudit" que "l'Estat intenti crear discursos de la por sobre aquesta qüestió, quan els números són molt clars". "És un tema de faves comptades, perquè les pensions van molt en proporció del volum de gent que cotitza i de la gent que cobra les prestacions", ha dit per defensar la "viabilitat" de les prestacions en un eventual estat propi.