REVISTA DE PREMSA

El català Jorge Moragas assumeix el comandament del PP i arracona Arriola, segons 'El País'

El PSOE flirteja amb els independentistes i Carmena no honra la Verge de la Paloma, lamenta 'La Razón'

4
Es llegeix en minuts
ANDREU FARRÀS / BARCELONA

La retirada del guru de les campanyes electorals del PP Pedro Arriola, assessor personal de Mariano Rajoy, ha deixat en mans del català Jorge Moragas, cap del Gabinet de la presidència del Govern, les regnes de la recta final de l'any electoral, que té com a fites els comicis catalans del 27 de setembre i les generals, que s'esperen per als últims dos mesos del 2015.

Segons informa 'El País' aquest diumenge, amb Moragas com a responsable de campanya, el protagonisme recau en els nous alts quadros del partit. Amb ell estan els vicesecretaris Fernando Martínez Maillo, la també catalana Andrea Levy, Javier Maroto i Pablo Casado, a qui alguns veuen com un clon del líder de Ciutadans, Albert Rivera. De Moragas han partit decisions com el format de la campanya antisobiranista del 27-S i donar una imatge més pròxima del president del Govern.

Moragas és, a més, algú molt pròxim al també barceloní Francisco Marhuenda, director del diari 'La Razón', que aquest diumenge dedica el seu principal titular de portada a destacar que s'estan incrementant les crítiques internes a Pedro Sánchez al PSOE, perquè el partit socialista "flirteja amb els independentistes". Per contra, afegeix 'La Razón', el PP posa "la unitat d'Espanya" com a línia vermella en el debat obert davant la possible reforma constitucional, davant la qual, "Rajoy apel·la al consens". 'El Mundo' assenyala, per la seva part, que experts constitucionalistes consultats pels seus periodistes han coincidit en la complexitat dels canvis que s'han suggerit al PP i el PSOE. "Tenim una incapacitat congènita per reformar la Carta Magna", assegura un d'aquests juristes. 'La Vanguardia' assenyala que diferents barons del PP i del PSOE "frenen el debat territorial" i provoquen que els seus respectius números un, Rajoy i Sánchez, eludeixin concretar les reformes amb la finalitat d'evitar guerres internes com les que podrien esclatar a causa d'algunes reivindicacions del PSC de Miquel Iceta.

'La Razón' destaca també en la seva primera pàgina que l'alcaldessa de Madrid, Manuel Carmena, no va assistir dissabte a l'homenatge a la Verge de la Paloma, patrona de la capital espanyola, "adduint compromisos vacacionals". Comenta el diari conservador que Carmena "se suma així al corrent podemita de plantades a institucions i ciutadans de consistoris com Barcelona, la Corunya o Santiago de Compostel·la". El regidor socialista Antonio Carmona, purgat fa unes setmanes per Pedro Sánchez, sí que va anar a besar la imatge religiosa, igual que Cristina Cifuentes (PP) i Begoña Villacís (C's).

Un altre gran rotatiu de la dreta espanyola, 'El Mundo', ressalta en la seva portada que ETA ha demanat a França que freni el trasllat dels seus presos a Espanya. L'esquerra 'abertzale' desitja que París posi fi a la dispersió i intenta reagrupar els 92 terroristes que segueixen interns en territori francès.

'El Mundo' i EL PERIÓDICO són els dos únics grans diaris que dediquen un espai en les seves primeres pàgines a la mort del novel·lista Rafael Chirbes, lúcid diseccionador de la crisi espanyola i un dels grans de la literatura, que va morir dissabte als 66 anys.

TITULARS DE LES PORTADES

'El País': 

"Moragas assumeix el comandament del PP en la recta final de l'any electoral"; "Cuba, el tren que Espanya i Europa no poden perdre"; "Evacuació massiva a Tianjin"; "L'Índia vol seduir al món"; "Élisabeth Badinter, filòsofa: 'És absurd prendre la naturalesa com a model insuperable'"; "El Regne Unit davant la pederàstia"; "Casaments de conveniència en les 'telecos'".

'El Mundo':

"ETA demana a França frenar el trasllat dels seus presos"; "La gran fugida de Tianjin"; "Tenim una incapacitat congènita per reformar la Constitució"; "D'arquitecte a atracador de bancs"; "Mor Rafael Chirbes, lúcid narrador de la crisi i un dels grans de la literatura"; "Harvard lidera la llista dels 100 millors campus, sense cap espanyol".

'Abc': 

"Els gihadistes marquen com a objectiu les presons espanyoles. Els terroristes fan una crida per a 'alliberar' els 'germans musulmans' que estan a la presó a Espanya. El Govern manté el nivell d'alerta per risc alt d'atemptat".

'La Razón': 

"Rajoy apel·la al consens mentre s'incrementen les crítiques internes a Sánchez"; "Carmena, absència històrica"; "Alberto Núñez Feijóo, president de la Xunta de Galícia: 'Ser honest és la millor lliçó que em van ensenyar els meus pares'"; "El PP dóna per tancada la polèmica de la reunió amb Rato"; "Paquirri es trasllada a Sevilla: 'Tot això és per la meva filla Carmen'".

'La Vanguardia':

"Barons del PP i del PSOE frenen el debat territorial"; "Evacuació massiva a Tianjin"; "L'acusat de Conca va confessar el crim al seu amic romanès"; "Grècia es converteix en un dels principals riscos econòmics globals"; "Tot sobre la gamba vermella"; "Koyama: Cadaqués en oriental"; "Gràcia es disfressa per a la multitud".

'Ara':

"Un mercat per a la cultura en català"; "Ser pare al segle XXI"; "Els independents copen el Parlament"; "La torre Agbar tindrà un mirador".

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA: 

"Radiografia arran de la mort de Salou. Les claus per entendre (o no) el 'top manta'"; "Rafael Chirbes mor als 66 anys"; "Els turistes descobreixen les festes de Gràcia"; "Almenys 40 morts més en aigües italianes".

'El Correo': 

Notícies relacionades

"Aburto l'hi dedica a l'amatxu"; "83.000 bascos s'enfronten a la condemna de passar tota la vida a l'atur"; "Iñaki Arriola, secretari general del PSE-EE de Guipúscoa: 'Quan el PNB planteja la bilateralitat o el dret a decidir és impossible l'acord'"; "Una gesta que consolida la Marca Athletic"; "Velers a Getxo: Cada vegada més navegants atraquen de Biscaia"; "Les mil i una cases. L'intercanvi de vivendes per vacances, una moda a l'alça".

@afarrasc