SACSEJADA A L'AGENDA POLÍTICA EN UN ANTIC FEU DEL PP

València, gir absolut

El Consell paga deutes socials, reconeix les víctimes del metro i rescabala drets a immigrants

Puig estudia demandar el Govern del PP per «incompliment» en el finançament autonòmic

Ximo Puig i Mónica Oltra, el dia de la presa de possessió dels consellers.

Ximo Puig i Mónica Oltra, el dia de la presa de possessió dels consellers. / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Canvi de prioritats a València. Després de 20 anys de grans fastos a la Generalitat Valenciana, el govern bipartit de socialistes i Compromís ha posat al davant en tan sols un mes de gestió la despesa social, al mateix temps que ha situat en l'agenda diària la reivindicació d'una millora del finançament autonòmic.

El nou president, Ximo Puig, ha arribat a qualificar de «mur de la vergonya» el no sistemàtic de l'Executiu del PP respecte a la revisió del model de finançament. Puig ha demanat una cimera de presidents autonòmics amb l'objectiu d'abordar un nou model que permeti seguir pagant els serveis bàsics sense generar més deute (40.000 milions d'euros, en el cas del País Valencià) i ha avisat que la situació és «insostenible». En cas que no hi hagi resposta de Madrid, el Consell portarà l'Executiu central als tribunals. La consellera de Justícia ja estudia la documentació per plantejar una demanda «contra l'incompliment de la Constitució i la llei de finançament de les comunitats autònomes».

BATERIA DE MESURES SOCIALS / L'altra gran prioritat, la política social, la pilota la vicepresidenta, Mónica Oltra. El primer ple del Consell va aprovar iniciar els tràmits per derogar el copagament a discapacitats i dependents; va acordar portar a terme una auditoria de les concessions sanitàries privatitzades i va paralitzar els desnonaments de vivendes propietat de la Generalitat. A més a més, el Govern valencià s'ha posat al dia amb els pagaments d'ajudes a persones dependents, de la renda garantida de ciutadania, els centres d'atenció a dones víctimes de violència de gènere, famílies d'acollida i altres col·lectius «especialment vulnerables». Són en total 36 milions d'euros que procedeixen de crèdits alliberats per Hisenda «que abans anaven per a altres qüestions», segons va explicar Oltra. També s'han pagat 52 milions d'euros corresponents als impagaments en ajudes a vivenda social de l'anterior govern del Partit Popular.

Una altra mesura que ha tingut acceptació, sobretot gràcies a la pressió que van exercir les oenagés, ha sigut la recuperació de la targeta sanitària per a 30.000 persones en situació irregular al País Valencià que les va negar el Govern de Rajoy el 2012. En el terreny de la sanitat, també s'ha aturat la demolició de la vella Fe, hospital de referència construït de nou a l'altre extrem de la ciutat de València, al considerar que és millor rehabilitar-lo i donar-hi un altre ús hospitalari.

PUGNA PER ANTICORRUPCIÓ / La corrupció va ser una de les grans banderes de la campanya del PSPV i Compromís, que governen amb el suport de Podem. Però és precisament la creació de l'Agència Anticorrupció, que va fixada en l'acord, el que està generant més tensions. Podem pretén liderar-la i que depengui de les Corts, mentre que Compromís vol que l'assumeixi la conselleria de Transparència (un departament que està a càrrec d'Iniciativa del Poble Valencià, partit d'Oltra) i el PSPV, la de Justícia.

Notícies relacionades

Mentre segueix la disputa a tres per veure qui s'emporta el mèrit de la tolerància zero amb la corrupció, el Consell ha paralitzat la nova botiga IKEA a Alacant a l'estar «sota sospita» d'irregularitats. L'empresari Enrique Ortiz, imputat en els casos Brugal i Rabassa, es trobava al darrere d'aquesta operació urbanística.

I en la línia de capgirar l'estil de l'anterior govern, la nova majoria parlamentària ha aconseguit reobrir la comissió al Parlament autonòmic sobre l'accident del metro que va tenir lloc el 2006. Puig i Oltra, a més a més, han rebut l'associació de víctimes com a acte de desgreuge i ja està en marxa el redactat de la futura llei autonòmica de seguretat ferroviària.