CAMÍ CAP A LES URNES

Rull fa una crida als contraris a la independència a redactar també la Constitució catalana

"Serà l'Estat de tots, i per tant ha de ser la Carta Magna de tots", argumenta el dirigent convergent

Afirma que CDC concorrerà a les generals perquè la independència s'ha de defensar "en tots els fronts"

Josep Rull (esquerra) parla amb el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, el 5 d’agost.

Josep Rull (esquerra) parla amb el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, el 5 d’agost. / EFE / TONI GARRIGA

2
Es llegeix en minuts

El coordinador general de CDC i número 12 de la candidatura Junts pel Sí, Josep Rull, ha fet una crida a les forces contràries a la independència a participar en la redacció de la Constitució catalana en el cas que s'imposi la seva candidatura en les eleccions del 27-S i iniciïn el procés de transició nacional acordat, un emplaçament en què ha englobat Unió, PSC, Catalunya Sí que es pot, PP i C's.

"Haurem de comptar amb els que consideren que Catalunya és una nació, com el PSC, Catalunya Sí que es pot i UDC, i també ens agradaria incorporar-hi fins i tot els del 'no' més radical i vacil·lant, PP i C's, perquè aquesta ha de ser la Constitució de tots els catalans", ha sostingut en una entrevista d'Europa Press.

Segons Rull, en la construcció d'un Estat català hi han d'estar els que se senten només catalans, però també els que, en paral·lel, se senten andalusos, gallecs o marroquins: "Serà l'Estat de tots, i per tant ha de ser la Constitució de tots".

EL MODEL D'IRLANDA

Com a referència, ha explicat, s'inspiren en el model de reforma constitucional d'Irlanda, en què hi ha una primera fase de participació ciutadana amb els partits, i una segona que és l'estrictament institucional: quan la Constitució passa al Parlament i és ratificada pel poble.

Tot i això, ha explicat que s'aprofitaran tots els treballs que s'han fet sobre això fins al moment, tant els del Consell Assessor de Transició Nacional com el dels experts i l'esborrany del jutge Santiago Vidal, encara que sense cap punt de partida prefixat.

També ha especificat que es requereix una majoria qualificada per aprovar una Constitució, i una majoria simple en el referèndum posterior que s'organitzi entre els catalans.

CDC, A LES GENERALS

Al preguntar-li si CDC es presentarà a les eleccions generals guanyin o no els independentistes, ha assegurat que han de defensar el seu projecte a tots els llocs possibles des del diàleg, béa sigui a les Corts, a la UE i davant la comunitat internacional: "La independència s'ha de defensar en tots els fronts i a tot arreu".

Tot i que no es tanquen a cap escenari, ha assegurat que encara no han abordat la possibilitat de reeditar la candidatura Junts pel Sí a les generals, i ha demanat centrar-se ara en el 27-S.

Notícies relacionades

Pel dirigent de CDC, el millor escenari per garantir que el Govern central s'assegui a negociar amb la Generalitat és obtenir una gran majoria en els comicis catalans més que el que pugui passar a Madrid.

No obstant, ha deixat clar que, en cas que hi hagués un canvi de majories a l'Executiu central després de les generals, el punt de trobada entre les dues parts hauria de ser l'exercici del dret a decidir, tot i reiterar el seu "escepticisme" davant la possibilitat que l'Estat s'obri a això.