EL PROCÉS SOBIRANISTA A CATALUNYA

El Govern exigeix a Mas respecte a "la legalitat i la neutralitat" amb la convocatòria electoral

La vicepresidenta recalca que els comicis seran només autonòmics i que l'Executiu estarà atent perquè es compleixi la llei

Atribueix a Mas un "fracàs" com a president de la Generalitat per impulsar comicis tres vegades en cinc anys i dividir CiU i els catalans

La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, en roda de premsa a la Moncloa, des d’on ha advertit a Mas que ha de “complir la llei”. / periodico

2
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / MADRID

La vicepresidenta i portaveu del GovernSoraya Sáenz de Santamaría, ha exigit avui a Artur Mas "respecte a la legalitat i la imparcialitat" a l'hora de convocar eleccions per al 27 de setembre. Li ha recordat que si va de nou a comicis serà el president en funcions durant tota la campanya i haurà de ser neutral per garantir la igualtat de tots els catalans, ja que el seu vot "val el mateix". "Les intervencions  polítiques i els programes són el que són, però des de la Generalitat al llarg de tot el procés s'ha de respectar la llei i estarem pendents", va advertir.

En una roda de premsa que ha protagonitzat a la Moncloa, se li ha preguntat si entre els plans de l'Executiu hi havia intentar frenar la celebració de la Diada, per exemple, al coincidir amb el començament de la campanya electoral catalana i poder interpretar-se com un acte independentista i, per tant, favorable a una llista electoral concreta. "No hi ha cap dubte que a Catalunya regeix la llei electoral general i per a qualsevol acte demanarem l'estricte compliment de la legalitat", ha remarcat.

Pel que fa al que, al seu entendre, significa aquesta nova convocatòria de comicis a Catalunya, Saénz de Santamaría ha incidit que la cita amb les urnes és simplement per elegir parlamentaris que, al seu torn, designaran un president. En tot cas ha puntualitzat que políticament ho llegia com un "fracàs" de Mas,  per haver hagut de convocar tres vegades en cinc anys i per haver "dividit" en aquest temps la societat catalana i la seva pròpia organització política, CiU,  que ja no compta amb Unió. "S'ho hauria de fer mirar", ha afegit.

EL PAPER DEL GOVERN DE RAJOY

Notícies relacionades

En aquest context, la vicepresidenta ha aprofitat per assenyalar que el Govern central ha hagut de fer front als "problemes" que tenien els catalans, els quals, segons la seva opinió, no ha atès com calia el màxim responsable de la Generalitat. Ha dit que l'Executiu ha garantit el finançament de Catalunya; ha millorat les seves infraestructures i ha garantit el pagament de factures i proveïdors. "I ho hem fet malgrat Artur Mas. Que un president no es comporti no ho ha de fer no significa que el Govern [central] no hagi de complir amb la seva responsabilitat", ha insistit.

"Potser Artur Mas podrà omplir el calendari de dates històriques, però aquest Govern el que ha fet ha sigut omplir aquestes dates de treball perquè els catalans s'ho mereixen en el present i s'ho mereixen en el futur. I aquesta és una diferència important", ha afegit.