Rajoy ven els comptes per a «una fase de creixement»

El president diu que els ajustos vindran a través dels ingressos gràcies a la bonança

La despesa social als Pressupostos perd pes al reduir-se la partida per a desocupació

El president del Govern afirma que ara l’ajust vindrà no per la via de la retallada de la despesa, sinó per la del creixement econòmic. / JUAN MANUEL PRATS / VÍDEO: ATLAS

4
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

De l'aterratge forçós en una crisi a l'enlairament cap al progrés. El president del Govern, Mariano Rajoy, en una intervenció farcida de dades econòmiques positives, va afirmar ahir, al presentar el projecte de llei dels pressupostos de l'Estat per al 2016 aprovat  per l'Executiu, que amb aquests comptes «es tanca una etapa dificilíssima i s'obre un nou període de creixement sostingut i d'ocupació».

No va dubtar a insistir, com ja va fer en les jornades del Cercle d'Economia a Sitges al juny, que amb aquesta política econòmica Espanya «pot entrar en el període de benestar més llarg de la seva història».

En la compareixença prèvia a les vacances estivals per fer balanç, convençut d'haver capgirat la situació econòmica, Rajoy va destacar que als comptes de l'any que ve, el 53,5% dels recursos es destinaran a despeses socials. Aquesta proporció suposa un increment del 3,8% respecte a l'exercici actual, segons el Govern, si se n'exclou la partida de despesa per desocupació, que es redueix. Si, en canvi, es compara amb la mateixa base de cada exercici, la despesa social perd gairebé un punt al suposar 53 de cada 100 euros del pressupost davant els 53,9 de l'exercici actual.

En tot cas, Rajoy va enviar missatges de caire social, adreçats als treballadors públics i a les famílies. El projecte de llei, que entrarà al Congrés dels Diputats dimarts que ve, manté l'«enorme tasca de la consolidació fiscal», una tasca, va afirmar, «ingrata i difícil», que «ens ha permès sortir de la crisi».

Amb una pluja de dades positives i subratllant que Espanya és el país de l'OCDE on més creix l'ocupació, el president del Govern va recordar que el trànsit per la recessió s'ha portat a terme «mantenint els pilars de l'Estat del benestar». Després d'aquest període, Espanya serà el país que, amb el 3,3%, més creixerà de la Unió Europea (UE), i fins i tot més que els EUA, va destacar.

El cap de l'Executiu va afirmar que el 2016 el Govern gastarà el 4,4% menys, gràcies als «estalvis del creixement econòmic», menys atur i menys interessos pel deute. L'ajust, va sentenciar, vindrà ara, no per la via de la retallada de la despesa, sinó pel creixement econòmic. Per això preveuen un augment de la recaptació abans de la cessió a les autonomies i els ajuntaments, del 4%, fins als 193.520 milions, per sobre del creixement de l'economia.

PERSONAL I INVERSIÓ / La partida de despesa que més creixerà serà la de personal, que inclou una pujada de l'1% als treballadors públics», el primer increment en cinc anys, es va encarregar de recordar. A més a més se'ls restituirà el 50% de la paga extra que no van cobrar el 2012. En total, el capítol pujarà a 16. 839 milions, amb una alça del 4,9%.

L'altre apartat que augmentarà la seva dotació per sobre del creixement econòmic previst serà el de les inversions, amb un total de 3.578 milions d'euros i una alça del 4,6%. Aquest apartat pujarà també en les empreses públiques, va afirmar.

El president va passar una mica de puntetes per l'increment del 0,25% que experimentaran les pensions, el mínim previst en el sistema de revalorització aprovat fa dos anys. Tot i que s'han guanyat gairebé 900.000 cotitzants a la Seguretat Social des del mes de gener passat, «en necessitem molts més per arribar a l'equilibri», va argumentar.

També va insistir que les autonomies rebran més de 7.400 milions addicionals l'any que ve. A aquesta quantitat hi va afegir els efectes del tipus d'interès zero en els préstecs del fons de liquiditat autonòmica i el pla de proveïdors des del mes d'octubre passat. Amb això, en total , superarà els 10.000 milions addicionals, va assegurar.

Esgrimint dades econòmiques per sustentar la seva tesi, va sentenciar que «la recuperació és absolutament innegable». «Ens trobem davant un canvi de situació indiscutible que arriba cada vegada a més gent», va afegir. I per apuntalar-lo s'ha optat per aprovar els comptes del 2016, malgrat les pròximes eleccions que se celebraran entre la tardor i l'hivern, va explicar. «Governarem fins a l'últim dia de la legislatura», va sentenciar.

Notícies relacionades

Això ha obligat a habilitar el mes d'agost per a la tramitació dels comptes, amb l'objectiu que estiguin aprovats a l'octubre a tot estirar, abans que se celebrin les eleccions generals. D'aquesta manera, el projecte serveix per amarrar la política econòmica per un costat, i com a programa electoral, per l'altre.

En el seu afany per enviar missatges socials, va explicar que de cada 100 euros dels Pressupostos de l'any que ve,  per exemple 39 es dedicaran a pensions, set a desocupació i polítiques actives; vuit a altres despeses socials, 14 euros addicionals a aportacions a les autonomies, que «financen els serveis socials essencials» i 10 euros per pagar interessos del deute, entre altres dades. Rajoy va assegurar que també «pujaran les beques» i es registrarà una alça «important» en les partides per a investigació i desenvolupament (R+D) i «significativa» en atenció a la dependència.