COMPAREIXENÇA DE FI DE CURS A LA MONCLOA

Rajoy, immòbil amb Catalunya

Afirma que no es penedeix del recurs contra l'Estatut i s'aferra a la tàctica jurídica

Demana mirar al futur i evita l'autocrítica davant el repte sobiranista i la corrupció

El Govern defensarà el compliment de la llei, ha advertit el cap de l’Executiu al president Mas. / JUAN MANUEL PRATS / VÍDEO: ATLAS

El Govern defensarà el compliment de la llei, ha advertit el cap de l’Executiu al president Mas.
Sobre els càrrecs del PP presumptament implicats, el president del Govern assegura que el partit actuarà en conseqüència.

/

3
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

el desafiament independentista és una de les principals «amenaces» per a la recuperació econòmica d'Espanya, va dir ahir Mariano Rajoy, que va demostrar que no està disposat a apostar per cap altra estratègia que no sigui la jurídica. De fet, l'últim Consell de Ministres abans de les vacances es va acomiadar aprovant un nou recurs d'inconstitucionalitat, ara contra l'Agència Tributària i el seu sistema d'incorporació de personal, el mateix dia, a més, que l'Audiència Nacional va negar que l'Estat tingui un deute de 759 milions amb la Generalitat per la disposició addicional tercera de l'Estatut.

En una compareixença de fi de curs que va tenir més d'acte electoral que d'anàlisi dels últims 12 mesos, Rajoy va atacar el PSOE i Podem (la segona amenaça, segons el seu parer) i va tornar a proclamar que «no hi haurà independència de Catalunya». «No hi haurà eleccions plebiscitàries perquè ho prohibeix la llei. Hi haurà eleccions al Parlament, que és molt important, però no seran plebiscitàries, com tampoc hi va haver un referèndum per molta propaganda que se'n va voler fer», va afegir en una roda de premsa a la Moncloa.

LA LLEI A LA MÀ

El cap de l'Executiu va tornar a brandar la llei i la seva obligació de fer-la complir per evitar que als ciutadans de Catalunya se'ls privi de la triple condició de «catalans, espanyols i europeus». El president va respondre nombroses preguntes, la majoria sobre la independència, i se li va donar l'oportunitat que fes autocrítica, però no la va aprofitar. Només en un moment va comentar que «no hi ha obra humana que no sigui millorable» encara que quan se li va demanar què canviaria de la seva reacció davant el desafiament català va reclamar mirar al futur. I davant la pregunta directa sobre si es penedeix d'haver presentat el recurs contra l'Estatut, origen per a molts de l'actual situació, va respondre, contundent: «En cap cas perquè violentava claríssimament les normes que ens hem donat entre tots».

La memòria és selectiva i el candidat del PP ho va demostrar diversos cops. El cap de l'Executiu va iniciar la seva compareixença amb un llarg discurs sobre la «innegable» recuperació i recordant l'herència que va rebre de José Luis Rodríguez Zapatero (dèficit desbocat, una taxa de desocupació del 22%...). Va ser l'única part del passat que va voler revisar. Rajoy es va resistir a comentar un altre assumpte clau que ha caracteritzat no només aquest últim curs sinó tota la legislatura: la corrupció.

ESCÀNDOLS 

Notícies relacionades

En la seva introducció no li va dedicar ni un minut dels 28 que va durar i ho va fer per dir que aquest any l'Executiu s'ha dotat «d'una infinitat de mesures legals per lluitar contra la corrupció», entre elles la millora de la figura del decomís, va puntualitzar, perquè els condemnats per corrupció tornin el que han robat. Res més. Ni una paraula del cas Gürtel ni de l'extresorer Luis Bárcenas ni tampoc de l'operació Púnica, només tres dels nombrosos escàndols en què està implicat el seu partit. «Treballo per tenir més futur que passat. Li agrairia que no em faci parlar del passat: el passat, ja ha passat (...) Jo estic posat en el futur i aquí estic presentant els Pressupostos del 2016», va declarar quan se li va plantejar si creu que amb la recuperació aconseguirà fer-se perdonar els casos de corrupció al PP. «Hem fet coses bé i altres coses que no estan tan bé. El jutge és el poble espanyol i al seu veredicte ens hi sotmetem tots», va afegir.

Rajoy suma setmanes de campanya per aconseguir que aquest veredicte se saldi a favor seu en les generals de final d'any. Per això, en un moment en què tots els caps de cartell o s'han renovat (Pedro Sánchez, Alberto Garzón i Andrés Herzog) o són nous en aquest àmbit (com Pablo Iglesias i Albert Rivera), el president repeteix tantes vegades les paraula «futur», intentant fer oblidar la seva pesada càrrega. En quatre mesos se sabrà si aconsegueix fer oblidar el seu passat i els electors li premien que Espanya estigui «millor», com va dir ahir, que quan ell va entrar a la Moncloa.