executat el 4 de febrer de 1939

Exhumat a Torelló l'esquelet d'un soldat republicà afusellat durant la guerra civil

Les restes òssies es troben en perfecte estat, i es tractaria del cadàver d'un home, d'entre 25 i 30 anys, d'1,70 metres d'altura

L’esquelet trobat en una fossa en una finca de Torelló.

L’esquelet trobat en una fossa en una finca de Torelló. / DGRI (DGCG)

2
Es llegeix en minuts

Un grup d'arqueòlegs del Departament de Governació i Relacions Institucionals, amb la col·laboració de l'Associació d'Estudis Torellonencs (ADET), ha localitzat una fossa en una finca de Torelló que contenia l'esquelet d'un soldat republicà afusellat el 4 de febrer de 1939, durant l'ocupació franquista de la població. L'esquelet es troba en perfecte estat, a excepció d'una part del crani. De moment, la identitat de la persona que s'ha exhumat és desconeguda, però malgrat això, el director general de Relacions Institucionals, Miquel Puig, ha explicat que amb els treballs posteriors al laboratori i gràcies a les bases de dades de què disposen, "és possible que l'home es pugui identificar". 

SENSE IDENTITAT

L'antropòloga i doctora Núria Armentano ha explicat que es tracta de les restes d'un esquelet adult enterrat en una fossa "simple i individual". A més, tots els ossos del cos estan sencers a excepció del crani, que presenta fractures. L'antropòloga ha destacat que tot i que s'hauran de portar a terme els estudis pertinents, "de moment el que veiem va coincidint amb les dades dels documentalistes sobre la persona que s'estava buscant, i això és molt interessant". Es tractaria d'un home, d'entre 25 i 30 anys, d'1,70 metres d'altura, aproximadament. S'han observat fractures cranials que seran objecte d'estudi, ja que poden ser indicatives de les circumstàncies de la mort. En l'excavació també s'han recuperat alguns botons i elements tèxtils.

Un dels membres de l'ADET, Xavier Vilà, ha explicat a l'ACN que una foto del lloc feta el 2008 d'un dels masovers que va presenciar l'enterrament al lloc dels fets i també la història que recollia un llibre escrit fa 40 anys sobre la guerra civil han sigut "clau" per localitzar l'enclavament i poder exhumar el cos. Seguint aquesta història, l'associació es va assabentar que una família estava buscant un soldat mort durant la guerra, però aquest no estava en cap registre, circumstància que va activar la investigació.

DESCANSAR EN PAU 

Notícies relacionades

Un altre dels membres de l'ADET, Toni Prat, ha explicat que l'objectiu final de l'associació és que l'home "pugui descansar en pau, on li toqui i amb qui li toqui". Si poguessin localitzar la família "ja seria la màxima il·lusió". Amb tot, si finalment la identificació del cos no correspon amb les dades de la família que busca el seu parent, les restes mortals descansaran amb les de tots els morts de la guerra civil al cementiri municipal de Torelló. 

Per la seva part, Miquel Puig ha explicat que en política de fosses de la guerra civil, "la societat catalana s'ha adonat que per fer justícia i reparar la memòria de les víctimes s'ha de començar per la localització i la identificació dels desapareguts ".