Unió fitxa l'exfiscal en cap fulminat per la consulta

Martín Rodríguez Sol serà el número dos de la candidatura de Ramon Espadaler

El jurista va defensar la legitimitat que els catalans puguin votar dins de la llei

Martín Rodríguez Sol, entre Espadaler i Duran, ahir a la seu d’Unió.

Martín Rodríguez Sol, entre Espadaler i Duran, ahir a la seu d’Unió. / ACN / BEGOÑA FUENTES

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

Unió Democràtica de Catalunya vol espolsar-se l'estigma de partit antisobiranista i mostrar sense cap mena de dubte el seu compromís amb el dret a decidir, però marcant al mateix temps distàncies amb l'estratègia rupturista unilateral del seu exsoci de CDC i de la llista de Junts pel Sí. Aquest compromís amb un referèndum sobiranista legal i negociat amb l'Estat quedarà plasmat en la candidatura que encapçala Ramon Espadaler amb el fitxatge, com a número dos per Barcelona, del fiscal Martín Rodríguez Sol. Aquest jurista es va fer famós el març del 2013 després de ser fulminat com a fiscal en cap de Catalunya per defensar la legitimitat d'una consulta sobiranista.

L'encarregat de donar-li l'alternativa política a Rodríguez Sol (Palma, 1958), que anirà a la llista d'independent, va ser el líder del partit, Josep Antoni Duran Lleida, que el primer que va recordar van ser els elogis que va rebre el fiscal per part del president de la Generalitat i ara adversari d'Unió a les urnes, Artur Mas, quan es va convertir en víctima del procés sobiranista. I Espadaler va definir el fitxatge com un exercici de «coherència» del seu partit, ancorat en el dret a decidir però refractari a transitar per vies unilaterals fora de la llei.

En la seva primera intervenció com a polític, l'exfiscal en cap català va entrar de ple en el cos a cos amb la llista de Junts pel Sí. «Nosaltres també anem a totes, però per a tots», va afirmar, invocant la frase que va pronunciar el cap de cartell de la candidatura secessionista, Raül Romeva. Va prosseguir els seus atacs avisant l'independentisme que per tirar endavant Catalunya fan falta alguna cosa més que «somnis» i va mostrar el seu ferm convenciment que el diàleg acabarà obrint-se pas, encara que va suggerir que per fer-ho s'hauran de canviar els interlocutors d'una i altra part.

Notícies relacionades

PREMIAT PEL GOVERN CATALÀ / «No sé amb qui s'haurà de dialogar, poden canviar les persones, però els bitllets per anar a Ítaca s'han de comprar a Madrid», va postil·lar un Rodríguez Sol que formalitzarà la setmana que ve, quan es convoquin les eleccions, l'excedència de la carrera judicial. D'aquesta carrera el va voler descavalcar el 2013 el fiscal general de l'Estat aleshores, Eduardo Torres-Dulce, quan el va destituir després d'haver-se manifestat procliu al dret a decidir. «És legítim donar-li la possibilitat al poble d'expressar el que desitja», va raonar llavors i va repetir ahir per demostrar que manté el seu compromís. «Quan vaig apostar pel diàleg i per una consulta dins de la llei, la meva interpretació era molt clara: les lleis no poden ser una barrera contra la llibertat».

Mesos després, el Govern de Convergència i Unió el va distingir amb el Premi Justícia de Catalunya, i va recalcar, a més de la seva trajectòria professional, «la sensibilitat mostrada envers la realitat catalana». Paraules que Duran va reproduir ahir com a cuirassa enfront de possibles crítiques per part de CDC.