Diana Riba

No és la senyora Varufakis

La parella de Raül Romeva -versió nostrada de l'exministre de Finances grec- és una llibretera de prestigi que fuig del focus de la Història

Diana Riba, la parella de Raül Romeva, en una foto feta a la seva llibreria el 2013.

Diana Riba, la parella de Raül Romeva, en una foto feta a la seva llibreria el 2013.

2
Es llegeix en minuts
NÚRIA NAVARRO

Raül Romeva, el polític que ha fet un pas endavant per encapçalar la llista del procésde cara al 27-S, ha sigut ungit com el «Varufakis català». Però que ningú esperi veure una foto seva esmorzant a la terrassa de casa seva a Sant Cugat amb la seva parella, Diana Riba, i el monestir retallat al fons. La catalana està als antípodes de Dánae Stratou, l'esposa de l'exministre de Finances grec, que ha posat per a la premsa, ara a cavall d'una BMW, ara mostrant una de les seves intervencions d'art conceptual. «Els meus fills [Elda i Noah, de 12 i 7 anys] i jo volem quedar-ne completament al marge », demana Riba amb amabilitat a l'altre costat del telèfon.

Ella té el seu propi univers de sentit. Codirigeix des del 2008 la llibreria infantil i juvenil Pati de Llibres de Sant Cugat juntament amb l'exparella de Joan Herrera, excamarada de Romeva a ICV i padrí d'un dels nens. Totes dues, com expliquen a la seva web corporativa, van iniciar l'aventura quan estaven embarassades (Riba del segon), i juntes han vist créixer alhora les criatures i el negoci.

Castellera de pro

La seva discreció -i el zel lleoní de Romeva per la república independent de casa seva- compliquen el traçat del perfil d'aquesta primera dama accidental. «És una dona espectacular, molt segura de si mateixa», afirma una amiga seva, que també explica que va estudiar Pedagogia, va foguejar la seva joventut a la plaça Reial i es va mudar amb la seva parella a la casa dels avis d'ella a Sant Cugat, on no falten ni hort ni gallines. I ha sabut guanyar-se un lloc a la comunitat vallesana. És dinamitzadora cultural, ha col·laborat a la ràdio local i ha entrat amb convicció en el món casteller (tot el clan està enrolat en les files dels Castellers de Sant Cugat). Un rastreig per les seves xarxes socials revela també que està molt implicada a l'escola (pública) dels seus fills, que li interessen els temes de creixement personal i les manualitats, que és una nedadora molt competent i li agraden els estius a Menorca.

Marcar espai

Més reposada que l'exeurodiputat, durant els 10 anys que ell va treballar a Brussel·les, es va encarregar de portar la vida familiar. Ara bé, explica una altra amiga, «quan el Raül tornava a casa tres dies per setmana, ell s'encarregava dels nens a temps complet. La Diana va saber marcar el seu espai». I va arribar l'esperat retorn definitiu. L'abril de l'any passat, ella va publicar al seu mur: «Avui comença una nova etapa a casa. (…) Espero saber retirar-me, no ser tan protagonista del dia a dia i deixar-li pas en aquesta nova funció que comença avui».

Notícies relacionades

Però la seva «retirada» li ha durat poc. Tot just un any. Romeva ha tornat a ser segrestat per la Història, i això que la seva conversió a l'independentisme ha sigut de cocció més lenta. Diuen els més pròxims que la decisió ha sigut «molt consensuada». Dos mesos d'esprint, i a esperar el rumb que prengui el país i, per tant, ell mateix.

El que no hi ha manera de saber és com paeix Riba això del Varufakis català i les ràfegues de piropos al seu aspecte d'ironman de l'emancipació de Catalunya. És probable que amb flegma, perquè els que coneixen Romeva asseguren que «li importa moltíssim la imatge que projecta, però no està gens pendent de seduir». És fàcil pensar que,ja que el serrell de Mas no és el que era, utilitza el seu encant com a esquer per arrossegar indecisos a Junts pel Sí.