PROCÉS DE PRIMÀRIES A PODEM

Iglesias es proclama candidat a les generals en un procés de mínima participació

L'actual secretari general s'imposa amb el 93,89% de vots emesos, seguit d'Errejón i Bescansa

La cúpula del partit es beneficia del model de vot "en planxa o bloc" i ara obrirà "espais" a la seva llista si s'aproven aliances amb ICV i Compromís

Pablo Iglesias.

Pablo Iglesias.

2
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / MADRID

Dels més de 1.300 ciutadans que van decidir presentar candidatura a les primàries de Podem per intentar encapçalar la llista al Congrés, un d'ells, Pablo Iglesias, ha arrasat i ha aconseguit imposar-se amb el 93,89% dels vots emesos (81,80% dels vàlids) i un total de 48.499 sufragis. També ha aconseguit que la seva llista --en què estava integrada la direcció del partit i alguns 'fitxatges' com Tania Sánchez-- sigui la més recolzada amb diferència, encara que, això sí, en una primàries en què la participació global no ha aconseguit ni el 16% dels censats.

Precisament, la baixa participació ha sigut protagonista en les preguntes que ha rebut Pablo Echenique, el responsable de la comissió electoral, després de presentar els resultats de primàries i la llista guanyadora. Segons ell, el resultat no és dolent, a l'haver aconseguit que deixin constància de les seves preferències prop de 60.000 persones.

"Tenint en compte que la nostra mitjana de processos participatius és un cada mes i mig, que estem en període estival i que hi havia una candidatura molt potent, no valorem la de la participació com una mala dada, en absolut. Sempre busquem maneres d'augmentar-la perquè com més gent, millor, però el resultat és bo tenint en compte les circumstàncies", ha recalcat Echenique.

ERREJÓN ARRASA I TANIA SÁNCHEZ AL LLOC ONZÈ

Darrere Iglesias, els dirigents de Podem que més suport han rebut han sigut Iñigo Errejón, amb 45.122 sufragis; Carolina BescansaIrene MonteroRafael MayoralSergio PascualLuis AlegrePablo BustinduyÁngela Ballester, Auxiliadora Honorato David Bravo, completant la quota dels 10 més votats. L'exmembre d'IU Tania Sánchez ha quedat al lloc onzè.

Així, els 65 candidats que s'havien integrat a la llista que liderava Iglesias ocupen, provisionalment, els 65 primers llocs de la candidatura al Congrés segons el nombre de vots que han aconseguit dels participants en primàries. Fins aquí la llista planxa o llista tancada (un format que ha rebut nombroses crítiques internes aquestes setmanes) ha aconseguit el seu objectiu. A partir del número 66, s'han intentat sumar altres aspirants d'altres llistes considerades alternatives o crítiques, com Diego Cañamero, Sánchez Gordillo o Benito Zambrano.

Notícies relacionades

Però aquestes dades són vàlides per al procés de primàries i orientatives per a la candidatura oficial de les generals, ja que, a l'hora d'establir l'ordre definitiu dels que aniran darrere d'Iglesias el dia de les eleccions, cal tenir en compte que encara s'haurà d'"obrir espai" per als noms que siguin suggerits des de les organitzacions amb qui es pretén establir aliances, com ICV aICV  Catalunya Compromís València.

CONSULTA SOBRE ACORDS

Per tant, el procés d'elaboració de candidatures no es dóna ni de lluny per acabat a Podem: de fet, aquest dissabte es coneixeran els resultats de la consulta que s'ha impulsat per saber si els que voluntàriament estan inscrits en els seus censos veuen o no amb bons ulls els pactes auspiciats per Iglesias amb ICV i Compromís. Si s'imposa el 'sí', s'hauran de formalitzar les aliances, elegir aspirants al Congrés des d'aquests partits i integrar-los i buscar-los un espai a la llista. Fins que això no passi, no hi haurà acte de proclamació oficial d'Iglesias com a candidat, han puntualitzat fonts de la direcció de Podem.