MOVIMENTS A L'ESQUERRA ALTERNATIVA

ICV i Podem aniran junts a les generals i formaran grup propi al Congrés

Podem-Catalunya Sí que es pot es perfila com a nom d'una coalició que inclourà el dret a decidir en el seu programa electoral

El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, el 26 de juny, a Barcelona.

El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, el 26 de juny, a Barcelona. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

Íñigo Errejón, el número dos de Podem, ja ho va suggerir fa unes setmanes, quan l'acord amb ICV estava encarrilat: la candidatura conjunta a les eleccions generals es diria "Podem guió alguna cosa". Aquesta cosa més serà amb tota probabilitat Catalunya Sí que es pot, el mateix nom amb què batejaran la llista de confluència que els unirà en els comicis del 27-S. Les dues forces han rematat el pacte per concórrer també juntes a les legislatives, i l'aliança suposarà un significatiu pas endavant del partit lila en la seva posició sobre Catalunya. Per primera vegada, una força d'àmbit estatal assumirà en el seu programa electoral el dret a decidir, definirà Espanya com un Estat "plurinacional" i reconeixerà Catalunya com un "subjecte polític sobirà".

Fins ara, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, s'havia mostrat molt esquiu quan se li preguntava si acceptaria un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Solia apel·lar a l'impediment constitucional i emplaçava a negociar aquesta opció dins d'una futura reforma de la Carta Magna. Fruit de la negociació amb ICV, el partit lila posarà negre sobre blanc al seu programa de les generals la seva aposta per una consulta sobiranista només a Catalunya com a part del "procés constituent" que defensen que s'ha d'obrir a Espanya.

En una entrevista a Cuatro, Iglesias ha afirmat que amb aquest gest Podem mostra la seva "sensibilitat plurinacional" i ha apuntat que és "sa i democràtic" preguntar als ciutadans quina relació volen tenir amb la resta de l'Estat. Aquesta posició casa amb el full de ruta sobiranista que ICV-EUiA, Podem i Procés Constituent han segellat per incorporar al programa electoral de les autonòmiques del 27-S. El document aposta per la celebració d'un referèndum i fixa com a objectiu la constitució d'una "república catalana" sense descartar que aquesta pogués ser independent o associada federalment o confederalment a Espanya.

L'acord per confluir també en les generals contempla un altre gest que busca reflectir la singularitat de Catalunya. En cas d'aconseguir prou representació, els diputats d'ICV i els que obtingui Podem a Catalunya compartiran grup al Congrés, de manera que el partit d'Iglesias dividirà els seus parlamentaris en dos grups diferents. "És la nostra resposta a la diversitat i a la pluralitat de territoris. Espanya és un Estat plurinacional i entenem que s'ha de ser flexible", ha justificat Errejón a La Sexta.

Consulta interna

El consell nacional d'ICV preveu validar dilluns aquest pacte, que, segons fonts ecosocialistes, possibilitarà una "relació d'igual a igual" entre tots dos partits. Pel que fa a Podem, seran les seves bases les que hauran d'avalar aquesta aliança en una consulta interna que Iglesias va anunciar i va posar en marxa ahir, i amb què busca neutralitzar els sectors de l'organització que, reunits sota el paraigua d'Ara en Comú, pressionen a favor d'una entesa amb Izquierda Unida (IU) de cara a les generals. De fet, la consulta no es limitarà al pacte amb ICV, sinó que preguntarà per tota "l'estratègia d'aliances" de Podem.

Notícies relacionades

Aquesta pregunta, que la militància podrà respondre fins dimecres, posa dues condicions per negociar pactes: que els acords siguin "a escala territorial (mai superior a l'autonòmica)" i que "es mantinguin sempre el logotip i el nom de Podem al primer lloc de la papereta electoral fins i tot si això implica concórrer a les eleccions generals en alguns territoris amb fórmules d'aliança". Dues línies vermelles que suposen l'enèsim cop de porta a IU.

Falta per veure si EUiA, la marca catalana d'Izquierda Unida, que ahir va aprovar integrar-se en la candidatura de confluència al 27-S, fa el mateix en les eleccions generals o opta per mantenir-se en la disciplina d'IU i, per tant, s'esqueixa d'ICV al Congrés.