Els sobiranistes d'Unió creen el seu propi partit

Demòcrates de Catalunya es posa al servei de Mas per als comicis del 27-S

Espadaler veu normal que qui recolza un altre candidat canviï de projecte

Núria de Gispert, Antoni Castellà i altres dirigents, en la presentació de Demòcrates de Catalunya, ahir.

Núria de Gispert, Antoni Castellà i altres dirigents, en la presentació de Demòcrates de Catalunya, ahir. / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El sector independentista d'Unió Democràtica, agrupat fins ara en la plataforma Hereus UDC 1931, ha fet el pas de convertir-se en partit polític, i ho ha fet sota  la marca Demòcrates de Catalunya. Una marca que ahir es va donar a conèixer en un acte celebrat a la Sala Barts de Barcelona i en què van participar gairebé un miler de persones. Les cares més visibles del nou partit -Núria de Gispert, Antoni Castellà, Joan Rigol...- van defensar que el projecte encarna «l'autèntic esperit» d'Unió i neix amb el propòsit d'«estar al costat» d'Artur Mas en les eleccions del 27-S.

En un recinte poblat d'estelades, i entre crits de «independència», la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va reivindicar que, encara que «la carcassa del vell partit l'administren uns altres», l'essència d'Unió està a Demòcrates de Catalunya. «No ens l'apropiem; ells [la direcció d'UDC] l'han abandonat i ja només defensen un partit autonomista i regionalista».

Els atacs a l'actual cúpula del partit democristià es van repetir al llarg de tot l'acte. Potser el més dur va ser el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, que va proclamar: «Volem purificar-nos i alliberar-nos de les dependències de certs sectors. Tanquem la porta, girem full i deixem enrere el Palace [en al·lusió a l'hotel de Madrid on s'allotja Josep Antoni Duran Lleida] i tot el que representa. Que ningú mai més tingui por o rebi una trucada d'amenaça o de coacció».

Notícies relacionades

A l'acte hi van assistir els consellers Irene Rigau i Andreu Mas-Colell, així com el coordinador general de CDC, Josep Rull;  el cap de files d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, i representants d'entitats sobiranistes com Muriel Casals i Josep Maria Vila d'Abadal.

EL CATALANISME DE CIU / El moviment dels crítics no va sorprendre el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, que va subratllar ahir que «qui defensa un altre candidat i un altre programa polític ha d'estar en un altre partit». Espadaler, que va presidir la clausura de l'Escola d'Estiu de la Unió de Joves, va assenyalar que les portes d'UDC estan obertes per als que s'identifiquen amb «aquell catalanisme moderat que havia representat CiU durant molts anys».