NOVA FORMACIÓ DELS CRÍTICS AMB DURAN LLEIDA

Els crítics d'UDC creen Demòcrates de Catalunya per "refundar" Unió

Castellà i De Gispert són les cares visibles del nou partit, que aposta per la independència de Catalunya

Castellà, De Gispert i Rigol, en l’acte de presentació de Demòcrates de Catalunya.

Castellà, De Gispert i Rigol, en l’acte de presentació de Demòcrates de Catalunya. / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts

La plataforma independentista Hereus UDC 1931, que reuneix els crítics d'Unió, ha anunciat avui el naixement de Demòcrates de Catalunya, un partit que aposta obertament per la independència de Catalunya amb el qual aspiren a "refundar l'autèntica UDC". La formació ja ha sol·licitat la seva inscripció en el registre de partits polítics del Ministeri de l'Interior.

L'acte de presentació de la formació a Barcelona ha aplegat un miler de persones i ha servit per marcar distàncies amb rotunditat amb l'actual cúpula d'UDC, que encapçala Josep Antoni Duran Lleida, i perquè aquest col·lectiu es presenti com l'autèntic "hereu" d'UDC.

Les principals cares visibles són el secretari d'Universitats del Govern, Toni Castellà, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que ha assegurat que aquesta formació aposta per estar "al costat" d'Artur Mas en els comicis del 27 de setembre. Segons fonts de la formació, Demòcrates de Catalunya aposta d'entrada per una llista unitària que aglutini tot el bloc sobiranista i, si això no fos possible, exploraria fórmules de col·laboració amb CDC, però no contempla presentar-se en solitari als comicis del 27-S.

“SALVAR L'AUTÈNTICA UDC”

Castellà ha afirmat que la nova formació neix per "salvar l'autèntica UDC", i ha subratllat en al·lusió al nom escollit: "Perdem les sigles (d'UDC), però són lletres. Ens podran treure les lletres, però no l'ànima d'un projecte fidel al poble".

"Avui tanquem la porta i deixem enrere el Palace i tot el que això representa", ha sentenciat Castellà en al·lusió a l'hotel on sol allotjar-se Josep Antoni Duran Lleida a Madrid, una metàfora que ha usat per passar comptes amb l'actual direcció d'UDC, a la qual ha acusat de generar "por" entre la militància.

De Gispert ha opinat que "la UDC oficial" ha optat per defensar un projecte "autonomista i regionalista", ha justificat la coherència dels crítics d'UDC i ha carregat contra els tres exconsellers d'UDC, Ramon Espadaler, Joana Ortega i Josep Maria Pelegrí, per haver defensat aquests anys amb el president Mas un projecte polític i ara desmarcar-se d'aquestes tesis.

Els consellers Irene Rigau (Ensenyament) i Andreu Mas-Colell (Economia), així com Josep Rull (CDC), Alfred Bosch (ERC) i representants d'entitats sobiranistes com Muriel Casals (Òmnium Cultural) i Josep Maria Vila d'Abadal (AMI), entre altres, han fet costat als crítics d'UDC en la posada de llarg del nou partit.

RUPTURA DESPRÉS DE LA CONSULTA INTERNA

Aquesta formació és fruit de la ruptura entre el sector oficial i els crítics després de la consulta interna d'UDC del passat 14 de juny, en què la direcció d'Unió va vèncer per escàs marge i va descartar apostar per la independència.

Per il·lustrar les tensions que ha viscut UDC des d'aleshores, De Gispert ha comentat que han sigut "40 dies difícils" en què, fins i tot, ha arribat a perdre 5 quilos, i ha contraposat la coherència de Mas, que ha "donat la cara" per la independència, amb la d'un Duran Lleida que des de "la 'suite' del Palace" o viatjant "en AVE" d'un lloc a l'altre diu que "això que estem fent (a Catalunya) no té futur".

De Gispert ha atribuït la ruptura de CiU a l'actual direcció d'UDC, i ha afegit que els crítics d'Unió "no haurien trencat la federació" perquè consideren CDC un partit "cosí germà".

CARRASCO I FORMIGUERA ERA INDEPENDENTISTA, AFIRMA RIGOL

Notícies relacionades

Castellà, per la seva part, ha promès que aquest nou partit "no tindrà militants", sinó "voluntaris", que el comitè de govern i els territorials tindran una relació "entre iguals" i que hi haurà "primàries de veritat" obertes a tothom per a l'elecció de càrrecs, i ha deixat anar: "Serà un partit en el qual mai més ningú passi por".

L'expresident del Parlament, Joan Rigol, un històric d'UDC, ha subratllat que Manuel Carrasco i Formiguera, fundador d'UDC, era un home de conviccions radicals, encara que formes moderades que desitjava la independència de Catalunya. Raimon Carrasco, fill de Carrasco i Formiguera, ha remarcat que el seu pare "era independentista".