CANVIS AL GOVERN

Els altres exministres acomiadats de l''era Rajoy'

Arias Cañete, Ruiz-Gallardón i Mato van deixar el càrrec l'any passat

1
Es llegeix en minuts
ANA LERÍA / BARCELONA

Rajoy ha decidit un canvi de Govern. Ha decidit nomenar ministre d'Educació, Cultura i Esports Íñigo Méndez de Vigo en substitució de José Ignacio Wert. Des que va començar aquesta legislatura, han sigut tres els ministres que han hagut d'abandonar el càrrec: Miguel Arias Cañete, Alberto Ruiz-Gallardón i Ana Mato. Les raons han sigut d'allò més variades: des de desacords amb la presidència fins a un canvi d'aires al Parlament europeu, passant per una imputació per un escàndol de corrupció. Aquests són els altres tres ministres acomiadats per Rajoy.

MIGUEL ARIAS CAÑETE

Va ser el primer canvi de Rajoy en el seu Govern i potser el menys dramàtic. Arias Cañete va deixar la seva cartera d'Agricultura l'abril del 2014 per ser el número u del PP en les eleccions al Parlament Europeu.

En un debat durant aquella campanya electoral, l'encara ministre es va ficar de ple en una polèmica amb la socialista Elena Valenciano a l'afirmar que "demostrar superioritat intel·lectual davant una dona pot semblar masclista". Va ser substituït per Isabel García Tejerina.

ALBERTO RUIZ-GALLARDÓN

L'exministre de Justicia va dimitir del càrrec el 23 de setembre del 2014 per no portar-se a terme la contrareforma de la llei de l'avortament que ell havia defensat.

Es va acomiadar amb un: "Crec que és la meva obligació, perquè no he tingut capacitat de convertir en projecte l'avantprojecte de llei" de l'avortament. També va renunciar al seu escó al Congrés i a la seva pertinença al comitè executiu nacional del PP.

Va ser substituït per Rafael Catalá Polo i al cap de pocs dies de rebutjar el seu càrrec, va passar a ser membre permanent del Consell Consultiu de la Comunitat de Madrid.

ANA MATO

Imputada

Notícies relacionades

 en el 'cas Gürtel' com a "partícip a títol lucratiu", segons el jutge Pablo Ruz, dels delictes suposadament comesos pel seu exespòs, Jesús SepúlvedaVa dimitir el 26 de novembre del 2014, un parell de mesos després que el seu col·lega Ruiz-Gallardón, perquè Rajoy estava portant a terme un pla de mesures anticorrupció i la seva presència perjudicava el missatge.

Malgrat la seva renúncia, no va deixar l'escó i actualment és vicepresidenta de la Comissió de Cooperació al Desenvolupament del Congrés dels Diputats.