CRISI DE GOVERN

El llegat de Wert, l'espanyolitzador

El ministre d'Educació sortint s'ha convertit en un fabricant d'independentistes amb les seves mesures i les seves declaracions

La resposta de Wert a un diputat del PSC aquest dimecres al Congrés / periodico

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

El Govern central és foc. La Generalitat, estopa. Ve Wert i bufa. I molts altres, tant d'un bàndol com del contrari. Però el ministre d'Educació sortint s'emporta la palma: les seves accions i comentaris al llarg de tota la legislatura han desencadenat una allau de protestes en l'arena política i a fora. No només en el món de l'ensenyament. L'home que va cridar a “espanyolitzar” els alumnes catalans també ha aconseguit posar en peu de guerra els actors.

L'ESPANYOLITZADOR. La seva intervenció més sonada al Congrés. Aquell dia van néixer uns quants independentistes. "El nostre interès és espanyolitzar els alumnes catalans, perquè se sentin tan espanyols com catalans", va afirmar el 10 d'octubre del 2012 a la Camara baixa. Tot el debat responia a la seva intenció de firmar convenis amb col·legis privats de Catalunya perquè ensenyessin castellà als alumnes que així ho desitgin.

LA LOMCE. La mare de totes les discòrdies. La reforma educativa que va impulsar Wert va causar sensació (negativa) en tots els partits de l'oposició i en gran part de la comunitat educativa. També en diversos governs autonòmics. El PSOEIzquierda UnidaCiUERC… Tots es van conjurar per tombar la nova llei tan bon punt deixi de governar el PP. CatalunyaAndalusiaAstúries, les Canàries Euskadi també van plantar el ministre en la conferència sectorial d'educació com a protesta. El canvi de color polític en diferents autonomies després de les eleccions del 24-M promet més topades.

LA IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA. Wert ha intentat trencar l'actual sistema d'ensenyament a Catalunya des de totes les instàncies judicials. I la consellera Irene Rigau --que sí que ha coincidit amb ell a l'hora de defensar les retallades i la presència més gran de la religió en el currículum-- li ha plantat cara per activa i per passiva. L'ofensiva de Wert ha obtingut molt poc suport, per no dir nul, de les famílies catalanes.

COM QUAN FRANCO. Tornant amb el tema de la llengua, el ministre va comentar als passadissos del Congrés que l'actual situació del castellà a Catalunya era comparable a la del català durant el franquisme. Després va mirar d'arreglar-ho i va rectificar, però no es va estalviar els insults del diputat d'ERCJoan Tardà, que va acabar expulsat de la Cambra baixa.

Notícies relacionades

MÉS TITULARS. "Jo al Parlament sóc un portent d'humilitat" i "no m'agrada gens ser el ministre més mal valorat" són dues més de les moltes perles que ha deixat caure Wert al llarg de la present legislatura.

ELS ACTORS. La seva absència en la gala dels Goya el febrer del 2014 va desencadenar una allau de qualificatius per part dels actors. La pujada de l'IVA cultural, entre altres qüestions, va ser la culpable que Wert guanyés també amics en aquest sector. Ell va justificar la seva absència en la festa del cine per motius d'agenda.