Els 12 apòstols de Pedro Sánchez

El líder del PSOE presenta el seu grup d'experts, entre els quals hi ha els catalans Maurici Lucena i Victòria Camps

5
Es llegeix en minuts

El secretari general del PSOEPedro Sánchez, ha presentat aquest divendres els 12 integrants de l'equip d'experts de dins i fora del partit que treballaran en l'elaboració del programa dels socialistes per a les pròximes eleccions generals, previstes per a finals d'any. A més dels ja anunciats Jordi Sevilla (economia i innovació), Ángel Gabilondo (educació, ciència i cultura) i Rafael Bengoa (sanitat), a l'equip destaquen dos noms catalans: Maurici Lucena (encarregat de l'àrea de política industrial) i Victòria Camps (ètica).

A falta que més endavant s'hi incorpori alguna persona més, com ha anunciat Sánchez durant la presentació del grup d'experts, aquests són els perfils dels components de l'equip d'assessors:

MAURICI LUCENA (política industrial i competitivitat)

Barcelona, 39 anys. Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials. Des del desembre del 2012 és portaveu del grup del PSC després de ser elegit diputat, com a número 2 del partit, a les eleccions al Parlament català el novembre d'aquest any.

Des del 2010 fins al 2012 va ser vicepresident executiu d'Enginyeries de Sistemes per a la Defensa d'Espanya (Isdefe), després d'ocupar el càrrec de director general del Centre per al Desenvolupament Tecnològic (CDTI) des del 2004 deprés de l'arribada del PSOE al Govern.

VICTÒRIA CAMPS (ètica)

Barcelona, 74 anys. Catedràtica d'Ètica i de Filosofia del Dret Moral i Polític a la Universitat de Barcelona, va ser senadora independent del PSC per Barcelona entre el 1993 i el 1996, època durant la qual va presidir la Comissió de Continguts Televisius de la Cambra alta.

Va integrar el 'comitè de savis' creat per José Luis Rodríguez Zapatero en la primera legislatura del seu mandat per a la reforma dels mitjans públics, a més d'obtenir diversos premis d'assaig.

JORDI SEVILLA (economia i innovació)

València, 59 anys. Va ser secretari de política econòmica del PSOE entre el 2000 i el 2005 i ministre d'Administracions Públiques entre el 2004 i el 2007, quan va ser rellevat per Elena Salgado.

Diputat per Castelló durant nou anys, va deixar el seu escó el setembre del 2009 per passar a treballar d'assessor en la consultora PricewaterhouseCoopers (PwC) i de professor associat a l'Institut d'Empresa.

Va decidir deixar la política temporalment després de distanciar-se de les decisions econòmiques que Zapatero va començar a prendre al notar-se els efectes de la crisi durant la seva segona legislatura.

ÁNGEL GABILONDO (educació, ciència i cultura)

Sant Sebastià, 66 anys. Actual portaveu del PSOE a l'Assemblea de Madrid i exministre d'Educació entre el 2009 i el 2011 durant l'últim Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

És catedràtic de Filosofia i ha sigut rector de la Universitat Autònoma de Madrid (2002-2009) i president de la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE).

SAMI NAÏR (immigració i cooperació)

Tilimsen (Algèria), 68 anys. Naïr, resident a França des de la seva infància, és catedràtic en Ciències Polítiques a la Universitat de París i director del Centre Mediterrani Andalusí de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla.

Va ser assessor del Govern francès del socialista Lionel Jospin entre el 1997 i el 1999, quan va passar a ser eurodiputat, càrrec que va exercir fins al 2004.

La seva carrera ha estat orientada a l'estudi dels fluxos migratoris, en particular al Mediterrani, i a defensar conceptes com el de codesenvolupament perquè la immigració deixi de ser considerada un problema social.

RAFAEL BENGOA (sanitat)

Bilbao, 63 anys. Bengoa, doctor en Medicina, va ser conseller de Sanitat del Govern basc entre el 2009 i el 2012 amb el socialista Patxi López de 'lehendakari' i ha treballat de professor principal a la Universitat de Harvard (Estats Units) des del 2003.

El novembre del 2012, va començar a assessorar l'Administració de Barack Obama en la reforma del sistema sanitari que estava impulsant el Govern nord-americà.

L'exconseller bilbaí va treballar 14 anys a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i ha sigut director de l'Observatori Kroniker, una organització independent dedicada a l'anàlisi de la sanitat mundial.

ÁNGEL UBIDE (política exterior i diplomàcia econòmica)

Saragossa, 46 anys. Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Saragossa i doctor per l'Institut Universitari Europeu de Florència, a més d'investigador del Peterson Institute for International Economics de Washington.

Expert en afers europeus, finances, política macroeconòmica i monetària i autor de nombrosos articles en premsa nacional i internacional sobre la crisi i la política econòmica.

TERESA RIBERA (medi ambient i canvi climàtic)

Madrid, 46 anys. Llicenciada en Dret, va ser secretària d'Estat de Canvi Climàtic entre el 2008 i el 2011 durant el segon govern de Zapatero després de ser directora general de l'Oficina Espanyola del Canvi Climàtic.

El setembre del 2012, va ser nomenada directora general de Desenvolupament Estratègic i Nous Mercats Internacionals de l'empresa de fabricant de panells solars Isofotón, d'on va marxar el juliol del 2014 a la direcció de l'Institut per al Desenvolupament Sostenible i les Relacions Internacionals (Iddri).

SILVINA BACIGALUPO (transparència i ètica empresarial)

Catedràtica de Dret Penal de la Universitat Autònoma de Madrid i compta amb una dilatada trajectòria acadèmica en l'àmbit del dret penal i, en particular, en l'àmbit econòmic i de l'empresa.

A més d'escriure diversos llibres i de col·laborar amb despatxos especialitzats en la seva matèria, ha participat en nombrosos projectes d'investigació nacionals i internacionals sobre transparència, bon govern, delictes econòmics i prevenció.

PATXI LÓPEZ (seguretat i llibertats públiques)

Portugalete (Biscaia), 55 anys. Primer 'lehendakari' socialista de la democràcia (2009-2012), va ser secretari general del PSE entre el 2002 i el 2014, quan va decidir deixar la seva acta de parlamentari basc per entrar a l'Executiva de Pedro Sánchez com a responsable d'acció política, ciutadania i llibertats.

Després d'afiliar-se al PSE el 1977, va entrar a formar part de la direcció socialista a Euskadi el 1988. Després de ser diputat al Congrés entre el 1987 i el 1989, va entrar al Parlament basc el 1991.

LUZ RODRÍGUEZ (treball)

Valladolid, 50 anys. Doctora en Dret per la Universitat de Valladolid, va ser secretària d'Estat d'Ocupació del 2010 al 2012, després de ser consellera de Treball a Castella-la Manxa.

Responsable d'Ocupació en l'actual executiva del PSOE, Rodríguez també va ser assessora del gabinet del ministre de Treball entre el 2005 i el 2007 en el primer mandat de Zapatero.

MAGDALENA VALERIO (benestar social)

Torremocha (Càceres), 55 anys. Llicenciada en Dret, és en l'actualitat integrant de la direcció del grup parlamentari del PSOE al Congrés.

Notícies relacionades

El 2005 va ser nomenada consellera de Treball a Castella-la Manxa, el 2007 va assumir la cartera de Turisme i el 2008, la d'Administracions Públiques i Justícia.

El maig del 2010 va deixar el Consell de Govern i va ser nomenada delegada de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa, abans d'assumir el càrrec de portaveu del grup municipal a Guadalajara.