Pedro Sánchez fitxa Ángel Gabilondo per al seu "govern a l'ombra"

L'exministre s'encarregarà de l'apartat educatiu del programa electoral socialista

El líder del PSOE incorpora també al seu equip Ángel Ubide per encarregar-se de la política exterior

Pedro Sánchez i Ángel Gabilondo, el 22 de maig, al míting final de campanya del PSOE a Madrid.

Pedro Sánchez i Ángel Gabilondo, el 22 de maig, al míting final de campanya del PSOE a Madrid. / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

L'expressió "govern a l'ombra", utilitzada per l'equip de Pedro Sánchez, és enganyós. Denota que els seleccionats per a aquest nou equip del PSOE seran també els hipotètics ministres si el partit arriba a la Moncloa després de les eleccions generals previstes per a final d'any, i encara que és una cosa que no es descarta, el grup d'experts es dedicarà, fonamentalment, a redactar el programa electoral. El candidat i líder socialista hi ha incorporat aquest dijous dos nous membres, Ángel Gabilondo Ángel Ubide, per coordinar els apartats sobre educació política exterior del document.

Gabilondo ha sigut una de les grans apostes de Sánchez. Va ser l'elegit per substituir Tomás Gómez quan el secretari general va cessar fulminantment aquest com a candidat a la Comunitat de Madrid. La maniobra no va estar exempta de riscos, sobretot interns, però a Sánchez li va sortir bé. Malgrat que l'autonomia seguirà en mans del PP, els resultats van ser millors que a la capital, millors, fins i tot, dels que Gómez havia obtingut el 2011, abans de la irrupció de Podem Ciutadans.

Tot i no ser militant, la carrera de Gabilondo no ha estat gaire allunyada del PSOE. L'actual portaveu dels socialistes madrilenys a l'Assemblea va ser ministre d'Educació amb José Luis Rodríguez Zapatero. Nascut a Bilbao el 1949, Gabilondo és catedràtic de Metafísica i ha sigut rector de la Universitat Autònoma de Madrid.

Notícies relacionades

Ubide, per la seva part, és investigador del Peterson Institute for International Economics de Washington. "Disposa d'una gran experiència com a gestor de fons i és expert en banca central, afers europeus, finances, política macroeconòmica i monetària, així com autor de nombrosos articles en premsa nacional i internacional sobre la crisi i la política econòmica i els seus instruments", informa el PSOE.

EQUIP TANCAT

Sánchez presentarà divendres aquest nou grup d'experts, que ja està tancat. Juntament amb Gabilondo i Ubide formen part de l'equip Jordi Sevilla (economia i innovació), Rafael Bengoa (sanitat)Jordi Sevilla Rafael Bengoa Silvina Bacigalupo (transparència i ètica empresarial) i Victoria Camps (ètica).