Munté destaca la necessitat d'aglutinar la "màxima unitat" al voltant del sobiranisme per aconseguir una victòria contundent el 27-S

La vicepresidenta del Govern considera que l'enquesta d'EL PERIÓDICO posa en relleu un "canvi important de tendència a Catalunya", el "motor" del qual és l'independentisme

Rull conclou que el panorama que dibuixa el sondeig demostra que s'han de superar els "esquemes tradicionals" o serà difícil aconseguir una majoria clara

1
Es llegeix en minuts

L'escenari que dibuixa l'enquesta que aquest dijous publica EL PERIÓDICO DE CATALUNYA sobre les eleccions del 27-S demostra, segons ha afirmat la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, que és necessari aglutinar "la màxima unitat possible" al voltant del sobiranisme perquè aquesta opció pugui obtenir una majoria suficient amb la qual impulsar la independència.

"Hem de treballar per aglutinar la màxima unitat possible al voltant del sobiranisme si el que volem és que el 27-S suposi el tret de sortida del nou Estat. Si això és el que volem necessitem reforçar al màxim aquest espai i aconseguir una majoria suficient", ha manifestat Munté en declaracions a Rac1.

Segons el sondeig elaborat pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, una hipotètica candidatura que englobés ICV-EUiA, Podem i Procés Constituent disputaria obertament la victòria a la llista proposada pel president Artur Mas al marge de les sigles de CDC i que inclouria membres destacats de la societat civil. Així, l'aliança de l'esquerra alternativa aconseguiria entre 30 i 31 escons, mentre que la 'llista del president' n'obtindria entre 33 i 35.

La vicepresidenta, no obstant, s'ha mostrat cauta davant el resultat de l'enquesta, ja que cap de les dues candidatures encara és oficial. Això sí, ha considerat que la principal conclusió del sondeig és que "a Catalunya hi ha un canvi important de tendència i el motor és el procés sobiranista". En aquest sentit, Munté ha destacat que en aquest context l'"eix dreta-esquerra passa a un segon terme".

ESGOTAMENT DELS ESQUEMES TRADICIONALS

Notícies relacionades

En uns termes similars s'ha manifestat el coordinador general de CDCJosep Rull, que ha assegurat que el sondeig reflecteix que els "esquemes tradicionals i clàssics" estan esgotats. Segons ell, cal superar-los o serà "difícil" obtenir una majoria "molt clara i rotunda" a favor de la independència.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Rull ha puntualitzat que en aquests moments no es tracta de mirar què pot beneficiar els partits, sinó apostar per l'"opció que pot mobilitzar més gent al carrer i que pugui ser victoriosa". Per tant, ha convidat a sumar-se a la candidatura proposada per Mas els crítics d'Unió i ha reivindicat el president com el "millor instrument" per a la independència.