Neus Munté, la consellera de Benestar afiliada a UGT

La nova vicepresidenta assumeix un càrrec de responsabilitat i coordinació rellevant a l'Executiu de Mas

Neus Munté, nova vicepresidenta del Govern.

Neus Munté, nova vicepresidenta del Govern. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

Neus Munté, nova vicepresidenta del GovernNeus MuntévicepresidentaGovern. Tot i que falten pocs mesos per a les pròximes eleccions, Munté aconsegueix un premi rellevant a la seva carrera política després del seu pas per la cartera de Benestar Social i Família. És una de les dones destacades de l'Executiu de Mas amb una trajectòria que sempre ha mostrat sensibilitat social i capacitat per a la gestió, malgrat haver rebut les crítiques més dures en moments de fortes limitacions pressupostàries.

Nascuda a Barcelona el 13 de novembre de 1970, és llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona i màster en Dret públic i Organització Administrativa per la Universitat Pompeu Fabra. A més de la seva militància política en CDC des de 1996, ha va desenvolupar part de la seva carrera professional en UGT de Catalunya.

Entre 1996 i 1999, va ocupar un lloc en la comissió executiva nacional de la Federació de Serveis Públics d'UGT, i entre el 2004 i el 2010 va ser secretària d'Ocupació i Educació i secretària de Política Institucional del sindicat. En aquesta etapa, va treballar per proposar mesures per frenar l'atur juvenil i el d'altres col·lectius.

Al perfil de Twitter de Munté, una eina que acostuma a utilitzar, deixa clars els seus ideals sobre el futur polític que vol per a Catalunya i escriu, en català: "Barcelonina i barcelonista. Catalunya és la meva pàtria i la vull lliure. Llicenciada en Dret. Diputada al Parlament per CiU. Sóc d'UGT. Si volem, podem".

En l'esfera política, va ser cap de Gabinet de la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat entre el 1999 i el 2002, i diputada entre el 2002 i el 2003, a més de la legislatura del 2010 al 2012. Va ser portaveu del grup parlamentari de CiU de la Comissió d'Ensenyament i Universitats.

Abans, va ser secretària general adjunta de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya (JNC) entre el 1998 i el 2000.

RECTIFICACIONS A TEMPS

Al seu departament no l'ha espantat rectificar quan alguna entitat social li ha fet veure injustícies o equivocacions, com quan va decidir augmentar els diners de butxaca per als discapacitats que viuen a les residències i que van haver d'augmentar el copagament en funció del seu patrimoni.

O fa poques setmanes, quan es va equivocar al cobrar amb efectes retroactius un copagament a interns d'una residència de Can Ruti, a Badalona (Barcelona).

El seu discurs social sempre ha acompanyat les entitats socials amb les quals ha treballat, "la lluita contra la pobresa és la nostra prioritat", s'ha cansat de repetir, encara que no ha aconseguit un Pacte contra la Pobresa de tots els partits, com sí que va passar en el Pacte per la Infància.

Munté sempre ha culpat el Govern central de la falta de recursos econòmics per finançar les polítiques socials i, concretament, la llei de la dependència i bona part del discurs del seu departament s'ha basat a donar sempre la culpa als incompliments del govern central a la llei de la dependència.

Notícies relacionades

Una de les principals crítiques que va rebre va ser quan va decidir suspendre les prestacions a les persones que estaven en geriàtrics privats a l'espera d'una plaça pública.

Tot i ser també la responsable de les polítiques d'immigració, d'infància, de joventut i de dona --l'Institut Català de la Dona depèn de la seva conselleria--, que són els col·lectius més castigats per la crisi, no li han suposat cap desgast polític.