PROCLAMACIÓ DEL CANDIDAT SOCIALISTA A LA MONCLOA

Sánchez recorre a una gran bandera d'Espanya i es presenta com un "patriota"

El líder socialista insisteix que ell és l'encarregat d'abanderar el nou "diàleg"

Assenyala que darrere de l'independentisme català hi ha "les elits"

Pedro Sánchez, al costat de la seva dona, Begoña Fernández, en l’acte del PSOE a Madrid. / AGUSTÍN CATALÁN / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

Pedro Sánchez ha sigut proclamat aquest diumenge candidat socialista a la Moncloa amb un discurs molt institucional, diferent dels que havia portat a terme fins ara, allunyat de l'èmfasi al PSOE, amb escassos atacs als seus principals adversaris (PP i Podem) i basat en la “unió” de tots contra la crisi, la corrupció i l'atur. En un moment en què les majories absolutes han desaparegut i no sembla que hagin de tornar, el cap de l'oposició s'ha presentat com l'aspirant del “diàleg”, aquell que pot liderar els pactes amb altres forces per formar Govern. Davant una imatge gegant de la bandera d'Espanya, Sánchez s'ha presentat com un “patriota” i ha argumentat que darrere de l'independentisme català hi ha “les elits”. 

“Diàleg és el que ha faltat aquests anys en les relacions entre el Govern central i el de Catalunya. No és acceptable que dos governs democràtics hagin viscut durant gairebé quatre anys d'esquena l'un de l'altre, calculant els rèdits del conflicte, sense comprendre la ruïna col·lectiva a què ens porten els seus càlculs. Ens separa la miop ambició d'unes elits que creixen amb el conflicte. Unes elits que ens volen convèncer que tot el que ens uneix es pot trencar un dia amb una votació”, ha dit el candidat, que ha advocat per la reforma federal de la Constitució que proposa el seu partit des de fa un parell d'anys.

ERADICAR L'ATUR I LA CORRUPCIÓ

Al Teatro Circo Price de Madrid, davant unes 2.000 persones (entre elles, els principals referents del seu partit), Sánchez ha substituït l'emblema del PSOE per la bandera espanyola. La idea, assenyalen els seus col·laboradors, ha sigut seva. “Ser patriota és un valor exigent. Perquè ser patriota és voler que la història del teu país vagi pel camí de la prosperitat i de la llibertat dels seus ciutadans”, ha assenyalat Sánchez, que només ha dedicat la primera part de la seva intervenció a atacar el PP i reivindicar el PSOE.

Notícies relacionades

La resta del discurs s'ha mogut per un terreny poc concret. Tot i que el president d'Astúries, Javier Fernández, que l'ha presentat, ha demanat solucions “realistes”, Sánchez s'ha compromès a “eradicar la corrupció i l'atur”, que tal com ho ha explicat desapareixeran si arriba a la Moncloa.

Conscient que aquest destí no es podrà donar en cap cas si no és amb el suport d'altres partits, el líder socialista ha subratllat el valor del diàleg davant la “soledat” del PP. “En el panorama polític en què ens trobem estem obligats al diàleg. Ja no solament com un imperatiu moral, sinó com una necessitat funcional. Els ciutadans no han substituït una majoria absoluta per una altra; els ciutadans han substituït una majoria absoluta per construir governs forts, estables, des del diàleg i l'acord. I el diàleg i l'acord exigeixen el reconeixement de la dignitat moral de l'adversari, exigeixen el respecte a l'altre. Exigeixen arriscar-se a un diàleg del qual ningú sortirà igual que quan es va iniciar”, ha afegit.