els preparatius de les eleccions

ANC i Òmnium, dividides davant la llista única de Mas per al 27-S

L'Assemblea Nacional Catalana sospesa dur a terme una consulta interna

Les entitats van constatar ahir la «complexitat» de la proposta de CDC

2
Es llegeix en minuts
NEUS TOMÀS / BARCELONA

Artur Mas va deixar dissabte a la teulada de les entitats sobiranistes la pilota de la llista del 27-S. La seva proposta -gairebé més aviat una exigència-, que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium s'avinguin a formar part de la seva candidatura va agafar per sorpresa els interpel·lats, que aquest cap de setmana ja han iniciat els contactes per donar-hi una resposta. Una contestació que volen que sigui unitària i ràpida. Encara que sembla que no serà fàcil.

Fonts d'Òmnium van confirmar a aquest diari  que ahir es van reunir les dues entitats i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI)  però que encara no hi ha una solució presa perquè el debat plantejat és «molt complex». De fet, està per veure que les respectives cúpules siguin les que acabin adoptant la decisió ja que l'ANC sospesa portar a terme una consulta interna entre els seus associats per acordar què li responen a Mas.

L'exdiputada d'ERC i membre de la junta directiva d'Òmnium Marina Llansana va destacar ahir al seu blog que no és cap novetat que un partit vulgui obrir la seva llista a la societat civil. «La novetat -afegia- és que un partit obri una llista de la qual no vol formar part, almenys com a partit». Llansana recorda així mateix que falten menys de cent dies per a les eleccions i conclou que «seria bo aclarir els interrogants «com més aviat millor».

AL MARGE DE PARTITS / L'ANC va acordar el 2012 el compromís de mantenir-se «totalment independent de qualsevol partit polític i no presentar-se a unes eleccions». Aquesta última possibilitat va ser matisada un any després, però considerant que en tot cas es podria impulsar una candidatura pròpia en el cas que les forces sobiranistes fossin incapaces de posar-se d'acord en el punt independentista a incloure en els seus programes respectius.

L'exvicepresident de l'Assemblea Nacional Jaume Marfany va publicar un article al seu blog posicionant-se clarament a favor de la proposta de Mas. «La candidatura, la llista de país o com en vulgueu dir era responsabilitat de l'Assemblea, perquè des de sempre havia sigut la nostra proposta, la millor proposta, la més convencional i adequada per guanyar unes eleccions plebiscitàries».

Notícies relacionades

En canvi, Oriol Rovira, un dels membres del secretariat de l'ANC, va expressar la seva negativa a la invitació del president de la Generalitat. Així, Rovira va escriure a Twitter: «La llista única dóna menys vots, ja van fer enquestes que ho demostren... Llistes úniques amb un nom comú ajuden a guanyar».

L'ALTRA CAMPANYA / De moment, i a l'espera que aclareixin la seva resposta a Mas, l'ANC i Òmnium tenen previst seguir amb la campanya Ara és l'hora, que comptarà amb una macroenquesta a 1,2 milions de persones que permetrà, segons els organitzadors, «que la gent que té dubtes els pugui expressar sense sentir-se jutjada ni etiquetada i poder-hi donar resposta». Per dur a terme aquest sondeig  compten amb 100 telèfons que poden acollir fins a 400 persones al dia, de manera que ja han avisat que necessitaran voluntaris.