Mas, disposat a no liderar la llista única per guanyar-se el sobiranisme

Nega l'«ultimàtum» criticat per Duran i afirma que la ruptura demostra que CDC va «de debò»

El president s'ofereix a fer un pas enrere i exigeix a les entitats impulsar la unitat per la secessió

Artur Mas, durant l’acte de Molins de Rei. / ANNA MAS / VÍDEO: ACN

3
Es llegeix en minuts
PILAR GARCÍA / MOLINS DE REI

Artur Mas va iniciar ahir la que serà la seva primera campanya sense Unió amb una invitació a la societat civil a liderar una suma de forces que es tradueixi en majoria sobiranista a les urnes el 27-S. El president va apel·lar a la «responsabilitat» de les entitats que han protagonitzat les darreres mobilitzacions independentistes, a les quals va instar, amb cert to d'exigència, a assumir «riscos». Però va anar més enllà, al mostrar-se disposat a fer un pas enrere i no encapçalar ell la candidatura. «Em puc oferir perquè es compti amb mi i se m'assigni el paper que faci falta», va dir.

No és la primera vegada que planteja retirar-se de la primera línia de la batalla electoral. En la seva conferència del novembre a l'Auditori Fòrum de Barcelona, ja va dir que podia «encapçalar», però també «tancar», una llista «de país» a la qual va cridar a integrar-se altres partits sobiranistes. Assumit el cop de porta d'ERC i la CUP, al qual va al·ludir ahir diverses vegades -«això ja es va intentar i va ser rebutjat»-, va tornar a llançar la seva oferta, aquesta vegada, això sí, al marge d'altres forces polítiques. «Quan parlo d'aconseguir el màxim possible d'unitat [...] no em dirigeixo a partits. Ni a Esquerra ni a la CUP -va concretar- ni a ningú. Em dirigeixo al conjunt de la nostra societat», va aclarir. «I crec que es pot comptar amb Convergència», va assenyalar el president l'endemà que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, apuntés a la seva pròpia llista unitària que, com la de Mas, no prioritzaria sigles.

«No penseu en una llista del president. Penseu, si és necessari, en una llista amb el president», va distingir. La llarga ovació que va seguir el va animar fins i tot a fer broma sobre l'eufòria originada per la seva proposta d'apartar-se.

PÚBLIC ENTREGAT / Mas va triar Molins de Rei per iniciar la campanya, municipi que CiU va aconseguir mantenir el 24-M en l'àrea metropolitana. En l'acte al Foment Cultural i de les Arts, que, tot i presentar com una «conferència», va tenir tots els ingredients d'un míting, ningú hauria dit que Mas no estarà al capdavant d'una candidatura per la independència per a les eleccions anunciades, i no convocades, per al 27 de setembre. A les consignes independentistes i les estelades s'hi van sumar crits de «Mas, president, Catalunya independent» i una gran pancarta amb un dibuix de Mas on es podia llegir «Gràcies, president» al costat de l'escenari. El que no s'exhibia a la tarima eren les sigles de CDC i sí el lema Benvinguts al futur, el segell de la campanya amb què Mas vol convèncer de les bondats de la independència.

EL «TURBO» DEL PROCÉS / Una vegada deixat anar llast, amb el divorci de CiU que posa fi a 37 anys de federació i abans coalició, el president de la Generalitat està decidit a posar «la directa» perquè «el turbo de la il·lusió» independentista pugi de revolucions. Si bé la seva proposta de no encapçalar la llista, cosa que a priori s'endevina improbable, sembla allunyar-lo de l'espècie de messies en què es va erigir el 2012, la ruptura amb Unió li ha servit a Mas per guanyar punts als ulls dels seus votants independentistes. Així, el president no va perdre l'oportunitat de presentar-se com algú disposat a sacrificar pel país la «fórmula» de CiU. «Ens l'hem jugat al 100%», va emfatitzar.

Notícies relacionades

Encara que Mas va expressar fa uns dies la seva intenció que la separació d'Unió sigui «amistosa», no es va poder resistir a respondre a la dura crítica del seu ja exsoci Josep Antoni Duran Lleida a «les formes» de CDC. «Per part de Convergència no hi ha hagut cap ultimàtum a Unió», va respondre contundent. La fractura demostra, va remarcar, que el seu partit «va de debò» amb l'aposta per un estat propi. «Aquí no estem per romanços», va sentenciar.

EL 'SÍ SE PUEDE' / Mas va carregar contra Podem i Barcelona en Comú a l'assenyalar que el sí se puede corejat a la plaça de Sant Jaume el dia de la proclamació d'Ada Colau com a alcaldessa «té a veure molt poc amb el sobiranisme». El suport a aquestes forces tan sols portarà, va dir, a perpetuar una Catalunya «amputada i ofegada» pel Govern central. Com ja ve sent habitual, va alçar la bandera de la justícia social que és l'objectiu, va dir, de la independència.