DOS ANYS D'INVESTIGACIÓ JUDICIAL

La Guàrdia Civil torna a registrar l'Ajuntament de Reus

El jutge del 'cas Innova' busca possibles contractes i pagaments irregulars

Els agents també van entrar en dues seus de la constructora FCC a Barcelona

Agents de la Guàrdia Civil, davant l’Ajuntament de Reus, ahir.

Agents de la Guàrdia Civil, davant l’Ajuntament de Reus, ahir. / EFE / JAUME SELLART

2
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES
REUS

El cas Innova, que investiga des de fa més de dos anys presumptes irregularitats en l'ampli entramat de les empreses municipals de Reus (Baix Camp), va tornar a sacsejar ahir la ciutat. La Guàrdia Civil, en funció de policia judicial, va registrar durant gairebé tot el dia les oficines municipals del departament d'Urbanisme i Medi Ambient del consistori, situades al Mercat Central. També van registrar dues seus a Barcelona de l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), l'arxiu municipal, el Consell Esportiu Baix Camp, l'empresa de gestió esportiva Giravolt i les oficines de l'empresa municipal Reus Esport i Lleure (Rellsa).

L'operació continuava oberta entrada la nit. Encara que no s'havien produït detencions, fonts pròximes a la investigació van apuntar que també hi havia la possibilitat de procedir al registre de les oficines de FCC a Tarragona.

L'operació es va iniciar cap a les nou del matí per ordre del jutge Diego Álvarez de Juan des del jutjat d'instrucció número 3. És la primera actuació després de les eleccions municipals. L'anterior es va produir el dia 28 d'abril amb 25 registres i nou detencions, entre elles la de la primera tinenta d'alcalde, Teresa Gomis (CiU).

SECRET DE SUMARI / El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va informar que les actuacions d'ahir s'emmarquen en la investigació de les peces separades 11 i 14, que estan sota secret. Fonts de les indagacions van apuntar que els registres buscaven documents relacionats amb l'adjudicació del servei de recollida d'escombraries -que FCC es va adjudicar el 2009 per més de 10 milions d'euros anuals en un contracte que té vigència fins al 2017- i sobre possibles irregularitats en la gestió esportiva municipal.

En aquest últim cas, tot apunta que els registres estan relacionats amb les denúncies que a partir del 2013 va anar presentant David Vidal, únic regidor de la CUP en l'anterior mandat, encara que ara ha passat a tenir-ne sis. Vidal va denunciar que a través de Rellsa s'hauria pagat a jugadors i altres conceptes del Reus Deportiu, l'equip local de futbol de Segona Divisió B.

Notícies relacionades

DENÚNCIES EL 2012 / El cas Innova s'està investigant arran de les denúncies que van presentar, primer la CUP davant la Fiscalia i després la partida Ara Reus davant el jutjat, a principis del 2012. El jutge ja ha imputat més de mig centenar de persones en un mínim de 14 peces separades que, majoritàriament, estan sota secret de sumari.

Entre els imputats hi ha alts directius com Josep Prat, expresident de l'Institut Català de la Salut (ICS) i d'Innova; tot l'equip del govern municipal tripartit (PSC, ERC i ICV) del 2007 al 2011, i alguns càrrecs de l'últim govern de CiU, encapçalat per Carles Pellicer. Sobre Gomis, una de les últimes imputades, pesa l'acusació de pressionar perquè l'hospital Sant Joan de Reus comprés pròtesis de l'empresa Traiber, que també s'estan investigant per si en alguns casos estaven caducades i en mal estat.