EL DILEMA NACIONALISTA

El ball de bastons dialèctic de CiU

Els (encara) socis de la federació no han deixat d'intercanviar-se pulles en els últims dies

La vicepresidenta Joana Ortega i el president Artur Mas, aquest dimarts, en la reunió del Consell Executiu al Palau de la Generalitat.

La vicepresidenta Joana Ortega i el president Artur Mas, aquest dimarts, en la reunió del Consell Executiu al Palau de la Generalitat. / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

I de l'àmbit privat ha saltat a l'àmbit públic. L'intercanvi de retrets entre els dirigents de Convergència i els de Unió ja no és qüestió d' 'off de record', sinó que es pot seguir amb llum i taquígrafs. Aquestes són algunes de les pulles més sucoses que els càrrecs de la federació nacionalista s'han intercanviat en els últims dies.

Artur Mas: "No tinc el suport de tota la família, però d'una part sí", va afirmar el dimarts el president de la Generalitat com a resposta al resultat de la consulta interna d'Unió. "Ja és més del que teníem".

Josep Rull: El número dos de Convergència va deixar clar a Unió dimarts passat que la postura de CDC al voltant de la independència de Catalunya és "innegociable". També va insinuar que els consellers democristians tenen la porta oberta per abandonar el Govern si no secunden el full de ruta cap a la secessió: "S'actuaria en conseqüència".

Ramon Espadaler: "Si algú creu que el posicionament d'Unió impossibilita la continuïtat al Govern, no seré jo qui s'hi aferri", va assegurar el secretari general d'Unió dilluns al matí. També va subratllar que el seu partit té "veu pròpia" en el procés sobiranista i va llançar un missatge directe a la línia de flotació dels crítics d'UDC: "Es va intentar canviar la pregunta a través de la resposta i ara es vol canviar el resultat".

Antoni Castellà: La mateixa nit en què es van conèixer els resultats de la consulta interna d'Unió, Antoni Castellà, representant del sector crític, va qualificar la victòria de Duran de "pírrica" i va reclamar al partit que s'unís al full de ruta impulsat per CDC, ERC, l'ANC, Òmnium i l'AMI. En una entrevista amb aquest diari, Castellà tampoc va dubtar a deixar el líder d'UDC als peus dels cavalls.

Francesc Homs. Un altre avís. El conseller de Presidència també va deixar clar als càrrecs d'Unió que no són imprescindibles al Govern. "Els consellers sempre són provisionals", va asseverar després de la reunió del Consell Executiu.

Les Joventuts de CDC. La Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) va difondre un comunicat el mateix 14-J en què va reclamar la dissolució de la federació de CiU i va anunciar que el seu secretari general, Sergi Miquel, deixarà d'assistir a les comissions executives nacionals de la federació. “No podem permetre que Unió Democràtica de Catalunya freni el nostre camí i afecti l'acció política".

Notícies relacionades

Les Joventuts d'Unió. Els cadells d'Unió no van trigar a replicar als cadells de CDC. També van difondre un comunicat en què van criticar la intromissió de la JNC i va qualificar les declaracions dels joves de Convergència de "precipitades i desafortunades".

Joves d'Unió, ala independentista. Aquest mateix dilluns, Unió de Joves Independentistes ha emès un altre comunicat en què critica que el president d'Unió de Joves anés a votar 'sí' diumenge passat sense consens previ.