la investigació del 'cas mercuri'

La jutge indaga si Bustos va ocultar un cas de suborn a un regidor

Un empresari va aportar a l'exalcalde proves del pagament de comissions

L'exresponsable d'urbanisme i el cap de la policia local hi estan també implicats

2
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA
SABADELL

La jutge de Sabadell que instrueix l'anomenat cas Mercuri de presumpta corrupció i tràfic d'influències ha obert una nova peça separada davant els indicis que l'exalcalde Manuel Bustos hauria pogut ometre el seu deure de perseguir un delicte de suborn. La investigació ha permès localitzar una gravació que acreditava que un empresari pagava suborns a l'exportaveu del PP al consistori Jordi Soriano i que el mateix empresari ho va utilitzar per mirar de fer xantatge al govern municipal presidit per Bustos.

Segons va informar ahir la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, la peça separada, la número 33, se centra en una gravació que la policia va localitzar a l'ordinador del president del Gremi de Constructors de Sabadell i oncle de Bustos, Melquíades Garrido. El vídeo l'havia gravat suposadament l'empresari José Ríos per tal de documentar el pagament de comissions a Soriano. Segons els investigadors, Ríos va enviar posteriorment un llapis de memòria amb la gravació a Garrido i a Bustos amb el propòsit  de fer-los xantatge i intentar obtenir-ne un tracte de favor en les concessions públiques.

TANCAR EL CERCLE / «Els Mossos van aportar un extracte de la gravació al jutjat i es va decidir obrir una nova peça -va explicar Raül Garcia Barroso, advocat de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció-. La conversa existia i és la conclusió per tancar el cercle».

Notícies relacionades

En la investigació s'ha determinat que Ríos va ser citat a una reunió convocada per Manuel Bustos en dependències municipals en què van participar també el cap de la Policia Municipal de Sabadell, José Miguel Duran; el responsable de l'àrea jurídica de l'ajuntament, Marcel Galofré, i l'exresponsable de l'àrea d'urbanisme, Manuel Somoza. El pretext de la cita, que va tenir lloc el 3 de juny del 2010, era parlar sobre l'abocament de terres en una finca agrícola, però, segons es recull a l'acta de la reunió, també s'hi van abordar les presumptes amenaces de Ríos a representants de l'ajuntament, les acusacions d'espionatge a regidors i a les seves famílies i la veracitat dels rumors de suborns a Soriano. Segons el parer de la plataforma, l'objectiu de la reunió era persuadir l'empresari que no denunciés res.

La jutge considera que Bustos i els altres tres implicats haurien pogut ometre el dret a perseguir un delicte, i és per això que ha obert una peça per investigar l'actuació de les quatre persones implicades. El següent «pas natural», segons els advocats de la plataforma, és la seva imputació.