Podem i Compromís estudien presentar-se amb marca única a les generals al País Valencià

El partit de Pablo Iglesias explora com concórrer amb els d'Oltra a València i amb Més a Balears

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Podem Compromís volen concórrer junts a les eleccions generals al País Valencià i ja han iniciat converses per buscar la fórmula més idònia de visibilitzar l'acord, segons han confirmat fonts de les dues forces a aquest diari. La possibilitat que s'explora és presentar una candidatura conjunta amb una "única marca" en què cap dels partits perdi la seva identitat, de manera que se sospesen possibilitats com unir els dos logotips amb un guió o variants que poden ser més creatives jugant amb les dues paraules, sempre a condició d'evidenciar la sintonia entre els partits i que no dilueixin el valor intangible de cada segell. Podem aspira a aconseguir una solució similar amb la coalició Més a les Balears, opcions que permetrien al partit de Pablo Iglesias evitar la fragmentació de vot i capitalitzar en una candidatura les sinergies d'electorat que demana canvi a les Illes i a València.

El secretari d'organització de Podem, Sergio Pascual, ha assegurat a aquest diari que les converses s'han produït ja i que, tot i que encara són de caràcter preliminar, la intenció és "concórrer amb una única marca". El plantejament fins i tot no està madurat ja que els equips negociadors se centren aquests dies en els pactes per constituir ajuntaments i governs autonòmics, però la voluntat és explícita i encaixa dins del procés de reflexió obert en el si del partit per atraure altres sectors i no envellir en estructures obsoletes.

"Som un partit del segle XXI, i això implica menys rigidesa i més flexibilitat", subratlla el secretari general de Podem al País Valencià, Antonio Montiel, que destaca la necessitat de "trobar una fórmula cooperativa" que es pogués implementar en els dos territoris citats. Montiel ratifica que "s'estan fent passos" per buscar la marca més adequada, que ha de ser "una escenificació molt clara de l'acord". El dirigent valencià ratifica que està pendent de concretar-se la fórmula jurídica, però opina que, pel que s'ha analitzat fins ara, no serà necessari variar els estatuts de Podem aprovats a l'assemblea de Vistalegre, que indiquen clarament que la força concorrerà a les eleccions legislatives amb la seva marca al capdavant.

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, també confirma que s'estan estudiant possibilitats i que la intenció és aconseguir la màxima força al nou Parlament que surti de les urnes després de les generals, on ara ell és l'únic representant de la coalició valenciana. Per Baldoví, una de les primeres reivindicacions hauria de ser la reforma del sistema de finançament autonòmic, un espinós debat posposat 'sine die' pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

OBRINT PODEM

Notícies relacionades

Les converses de Podem amb Compromís i altres actors polítics rellevants coincideixen amb la polèmica generada després de fer-se pública la iniciativa Obrint Podem, que advoca perquè el procés d'obertura que està vivint el partit es tradueixi també en "conseqüències" en la fórmula adoptada per presentar-se a les eleccions legislatives. La proposta, rubricada entre altres pel secretari general de Podem a Aragó, Pablo Echenique, subratlla que la seva força ha de prendre nota de l'èxit de les candidatures d'unitat popular a Madrid i Barcelona, però després de l'enrenou causat al fer-se públic el manifest, els seus firmants han matisat que no es tracta d'una crítica contra la direcció.

A falta que es vagin perfilant altres aliances i que puguin avançar les converses amb Alberto Garzón, el candidat d'IU a la presidència del Govern que reclama una aliança amb Podem, la candidatura única amb Compromís seria la primera a cristal·litzar.