RESSACA ELECTORAL

Sánchez contacta amb Iglesias i Rivera per abordar possibles pactes

El líder de Podem espera que les converses amb el PSOE siguin "curtes" i assegura que s'hi deixarà "la pell"

1
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / PILAR SANTOS / MADRID

La primera presa de contacte ja s’ha dut a terme. El secretari general socialista, Pedro Sánchez, va mantenir ahir converses amb els líders de Podem CiutadansPablo Iglesias i Albert Rivera, per explorar la possibilitat de pactes després de les eleccions autonòmiques i municipals de diumenge passat.

Sánchez va parlar per telèfon amb els dos dirigents i va quedar a reunir-se tant amb Iglesias com amb Rivera en les «pròximes setmanes», segons fonts de la direcció socialista. Van ser converses genèriques, sobre el resultat dels comicis. 

Iglesias va confirmar ahir a la nit en una entrevista a Tele 5 que avui parlarà per telèfon amb Sánchez «una estona més llarga». El secretari general de Podem, que surt a primera hora cap a Brussel·les, no es pot veure amb Sánchez, però li agradaria que les negociacions «fossin curtes», i va assegurar que «s’hi deixaran la pell», informa Iolanda Mármol. També va anunciar que no entraran en governs socialistes en què no tinguin majoria, encara que la situació és diferent al País Valencià, territori on va insinuar que el seu partit podria recolzar la líder de CompromísMònica Oltra, com a presidenta de la Generalitat.

Sánchez pretén fer una primera aproximació, des de la posició de lideratge davant el PP que li van atorgar les urnes, a les aliances que els seus candidats hauran de segellar amb Podem i C’s per desbancar els conservadors en diversos ajuntaments i comunitats. Sobretot amb el partit d’Iglesias, al qual els socialistes necessiten, per exemple, a Aragó, Castella-la Manxa i Extremadura. A la inversa, Podem requereix la col·laboració del PSOE per aconseguir les alcaldies, entre altres, de Madrid i Cadis.

Notícies relacionades

LLIBERTAT AMB LLEIALTAT

Tot i així, Sánchez rebutja un pacte global amb Podem a tot l’Estat. La direcció ha donat marge als candidats per a negociacions específiques, sempre en sintonia amb el programa del PSOE, i no tem estranyes aliances dins d’un plantejament que només exclou el PP i Bildu. Al mateix temps, Sánchez ha iniciat una ronda de contactes amb els seus líders territorials. Avui es reunirà, entre altres dirigents, amb l’andalusa Susana Díaz, que s’ha distanciat del líder en els últims mesos.