OPERACIÓ ARANYA

Deu detinguts per enaltir el terrorisme a les xarxes socials

La Guàrdia Civil preveu que el nombre d'arrestats pugi a 40

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

La Guàrdia Civil ha practicat almenys 10 detencions en les últimes hores per enaltiment del terrorisme a les xarxes socials. Els arrestos, que podrien a arribar a 40 segons les previsions del Ministeri de l'Interior, corresponen a la tercera fase de l'operació Araña.

Fins ara, l'institut estimat ha detingut quatre persones a Biscaia, dues a Àlaba, una a Madrid, una altra a Segòvia, una altra a Pontevedra i una més a Barcelona, encara que en les pròximes hores s'esperen més arrestos.

Dos dels biscaïns són Andeka Jurado i Kaiet Prieto, veïns de Barakaldo. Jurado, de 32 anys, va ser condemnat per l'Audiència Nacional el 2006 per 'kale borroka', i abans, el 2002, va ser detingut per participar en activitats violentes. Tots dos es troben a la caserna de la Guàrdia Civil La Salve, mentre familiars i amics són a l'exterior.

Notícies relacionades

L'operatiu correspon a la tercera fase de la denominada operació Aranya, portada a terme l'any passat i en què es va detenir, en dues fases, 21 i 19 persones, respectivament, en diferents comunitats. En concret, l'Aranya I va tenir lloc a l'abril i l'Aranya II al novembre.

Algunes de les frases utilitzades llavors pels detinguts incloïen insults al regidor assassinat per ETA Miguel Ángel Blanco i burles sobre altres víctimes i atemptats històrics de la banda, com el de la casa quarter de Vic, en què van morir cinc nens. De la mateixa manera, es reclamaven atemptats contra polítics com Mariano Rajoy, el llavors líder de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba RubalcabaEsperanza Aguirre o la infanta i el rei Felip VI.